Edukacija pravilnog držanja kičme tokom oktobra u Hajdukovu

Subotičko udruženje „Korak“ već punih 25 godina bavi se edukacijom stanovništva o važnosti posturalne korekture, tj pravilnog držanja kičme. Tokom prošle godine, projekat edukacije sproveden je u mesnoj zajednici Bikovo, dok će tokom oktobra tekuće godine biti prezentovan i žiteljima Hajdukova.

Projekat „I Korak i Lépés“ nastao je iz potrebe za korekcijom kičmenog stuba jer su loše držanje i skolioza postali najzastupljeniji problem društva, pre svega među decom i mladima.

Najbolji način za smanjenjem oboljenja je edukacija što većeg broja nastavnika, učitelja, ali i radnika, članova porodice i implementacija pravilnog vežbanja u svakodnevicu, pre svega u nastavu u školama. Seoska populacija je nekada bila manje podložna ovim problemima za razliku od gradske, ali to nažalost više nije slučaj. Zbog toga je prevencija ključ za otklanjanje nastanka brojnih deformiteta. – ističe koordinator projekta Ljubomir Stankić.

Prema njegovim rečima, rešenje se lako nalazi u pokretu i vežbanju, ali onom pravilnom. Stankić smatra da čak 90% nastavnog osoblja ne dobija dovoljno obrazovanje tokom studiranja, kada je u pitanju posturalna korektura, a postoje i oni učitelji i nastavnici koji se ovom problematikom i ne bave u nižim razredima, kada je njena implementacija i najbitnija. Za narednu godinu najavljuje se i velika konferencija posturalnih korektora, dok će o seminaru u Hajdukovu, građani ovog naselja biti naknadno obavešteni putem „LovaLova“ portala.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio