Festival mentalnog zdravlja obeležava se 10. oktobra

Još jednu godinu u nizu, Institut za javno zdravlje Vojvodine, u saradnji sa brojnim ustanovama i organizacijama, obeležava 10. oktobar, Svetski dan mentalnog zdravlja, organizovanjem Festivala mentalnog zdravlja. Tom prilikom, posetioci će biti u mogućnosti da besplatno iskuse prakse koje pomažu u unapređenju mentalnog zdravlja, kako pojedinca, tako i zajednice.

Festival mentalnog zdravlja se održava u periodu od 10. do 20. oktobra 2023. godine na nekoliko lokacija u Novom Sadu i okolini, Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Pančevu, Kragujevcu i nekoliko gradova Crne Gore, pod sloganom “Empatija”. U toku festivala planirane su razne aktivnosti, pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerti, bazar, tribine, okrugli stolovi, predavanja, radionice, izložbe, ulične akcije i rekreacija. Sve aktivnosti su besplatne za građane, a za pojedine radionice je potrebna prijava za učešće. Ovogodišnji Festival ima za cilj zajedničko istraživanje fenomena koji uprkos svojoj opštepoznatosti uvek ostavlja prostora za dublja razmatranja i shvatanja – empatija. Pored sticanja novih znanja i iskustava, pokretanja diskusija iz ugla različitih disciplina o ovoj elementarnoj ljudskoj dimenziji, posetioci će imati priliku da razviju osetljivost koja je nužna za međusobno razumevanje različitih društvenih grupa, dece, mladih, starijih, marginalizovanih, bespravljenih.

Događaji tokom Festivala imaju za cilj da edukuju, ali i da podstaknu sve članove i članice na akciju koja može doprineti stvaranju resursa u zajednici i društvu, a koji mogu doprineti zaštiti i unapređenju mentalnog zdravlja i blagostanja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio