Gerontološki klub Kertvaroš proslavio pola veka postojanja

Gerontološki klub “Ketrvaroš” u ulici Alekse Šantića jedan je od deset klubova koji posluju unutar Gerontološkog centra Subotica, a danas, 20. oktobra proslavio je veoma važan jubilej, pola veka postojanja, što ga ujedno čini i najstarijim klubom u našoj zemlji.

Svečanoj proslavi prisustvovao je veliki broj zvaničnika, predstavnika lokalne samouprave, pokrajinske vlade, predstavnika dnevnih centara i klubova, a između ostalih i članova Gerontološkog centra Beograd, koji ove godine takođe obeležava 50 godina postojanja. Svojim nastupima, program su uveličali i učenici Muzičke škole.

Gerontološki klub u Kertvarošu je poseban i sastavni je deo Subotice, spojen neraskidivim vezama, a kada nešto traje 50 godina u kontinuitetu, to samo pokazuje da i lokalna zajednica ima razumevanje za tu situaciju. Sećam se kada je klub prebačen iz ulice Marije Vojnić Tošinice i kada je otvoren na ovoj adresi. Ovde je nekada bio kakozvani “Sivi dom”. Uloženo je mnogo truda i sredstava koje je obezbedila lokalna samouprava kako bi se ovaj gerontološki klub i otvorio, a on i danas opstaje zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave. – izjavio je pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević naglasivši da Subotica na kvalitetan način brine o svim gerontološkim klubovima, a samim tim i o svojim sugrađanima.

Gerontološki klub u Šantićevoj osnovan je davne 1973. godine, aujedno je i prvi takav klub na teritoriji bivše SFR Jugoslavije.

Od tada pa do danas mi pružamo usluge našim najstarijim sugrađanima. Tada je to bilo u nekom drugom obliku i organizaciji, danas je to jedan moderan sisetm organizovanja i pružanja usluga našim najstarijim sugrađanima. – rekla je Brankica Tešanović, direktorica gerontološkog centra Subotica uz dodatak da ovaj klub ima u proseku od 300 do 400 članova, koji u klub dolaze da bi se družili, ispoljili svoje kreativne crte, ali i učestvovali u raznim sportskim aktivnostima, jer klub ujedno za njih predstavlja i drugi dom. Na teritoriji Grada Subotica posluje deset klubova u okviru sistema Otvorene zažtite, nege i pomoći. Od tih deset, četiri su prigradska, a svi zajedno imaju oko 10.000 članova. Prema rečima Tešanovićeve, to samo pokazuje da je potražnja za tuđom negom mnogo veća, da su liste čekanja za članstvo duge, a u tome se ujedno ogleda i važnost gerontoloških klubova.

Ovo je prilika da čujemo kako je klub počeo i kako uspešno traje sve ove godine. Traje zahvaljujući našim najstarijim sugrađanima koji su članovi ovih gerontoloških klubova ali i zaposlenima u klubovima i Gernontološkom centru Subotice koji pravi i nudi kvalitetne programe koji su pristupačni za najstarije sugrađane. Gerontološki klubovi jesu mesto gde najstariji sugrađani treba da se druže uz pesmu, igru i održavanje raznih manifestacija, ali i uz različita sportska takmičenja koja oni sa zadovoljstvom vole da organizuju. Grad Subotica će u narednom periodu podržavati gerontološki centar, imamo dobru saradnju sam sa ustanovama socijane zaštite, u ovoj godini smo opredelili 67,8 miliona dinara za sve aktivnosti u gerontološkom centru, a podržavamo i službu Otvorene zaštite, nege i pomoći. – podvukao je Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite.

Jedna od članica Kluba je i Emilija Bakić koja već više od 15 godina provodi ovde svoje slobodno vreme.

Dolazimo na pikado i na čajanke, a pravimo i ručne radove. Puno nam klub znači jer je dobro društvo, lep je ambijent, ovde napunimo svoju energiju. – dodala je Bakićeva.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio