Hermini Greguš Erdelji svečano uručena nagrada „Patakijev Prsten „

Hermina Greguš Erdelji, prvakinja Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta, dobitnica je ovogodišnje nagrade „Patakijev prsten“ za ulogu Aveti u istoimenoj predstavi u režiji Ane Šifliš. Manifestacija „Dani mađarskog vojvođanskog glumišta“ koja je odražana tokom protekle nedelje na sceni Jadran, završena je sinoć svečanim uručenjem nagrade.

„Patakijev prsten“ predstavlja najveće priznanje pozorišne struke Mađara u Vojvodini i dodeljuje se svake godine, 29. oktobra, u znak sećanja na isti dan 1945. godine kada je odigrana premijera drame Bele Balaža „Ples veštica“ u režiji Lasla Patakija koja je bila prva posleratna predstava Narodnog pozorišta Subotica. Najveće glumačko priznanje za najistaknutiju glumačku ulogu u predstavama na mađarskom jeziku u Vojvodini dodeljuje se već dve decenije, svake godine, a u konkurenciji je više predstava iz Subotice, Novog Sada i Sente.

Čestitavši Hermini na nagradi, upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić, izjavio je:

Zadovoljstvo mi je što smo i ove godine u našoj kući organizovali ovu manifestaciju koja ima zavidnu tradiciju od dve decenije. Hermina je bila najbolja, što u jakoj konkurenciji nije lako, ali njeno iskustvo, požrtvovanost, vredan rad i naravno ono najbitnije, talenat, nagradili su članovi žirija, vrsni poznavaoci pozorišne umetnosti. Hvala ti Hermina na tome što je „Patakijev prsten“ ove godine u našem Narodnom pozorištu.

Među petoro glumaca koji su nominovani za „Patakijev prsten“, žiri u sastavu novinar i kritičar Igor Burić, publicista Čaba Presburger, novinar Balint Kovač, Hermini Greguš Erdelji dodelio je nagradu jer je odigrala maestralnu ulogu za koju sama kaže, da joj je pružila čudesnu priliku da ponovo bude dete. Hermina Erdelji je dobila i nagradu „Desetka“ koju dodeljuju studenti glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, a nagrada se simbolično sastoji od komadića tepiha iz učionice broj 10 u zgradi fakulteta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio