Iako su rađene terapije po savetu inostranih veterinara lavica Kiki i dalje na ivici smrti

Nakon desetak dana od prijema mladunčeta lavice u Prihvatilište za divlje životinje Zoološkog vrta Palić, zdravstveno stanje male lavice Kiki i dalje je veoma neizvesno.

Postoji sumnja da joj otkazuju bubrezi i jetra, na osnovu biohemijskih nalaza analize krvi koje su rađene od 21.09. do 01.10. četiri puta. Korišćena je terapija po savetima veterinara iz međunarodnih organizacija koja se bave oporavkom velikih mačaka, posebno lavova u južnoj Africi i Holandiji, tako da su izbegnuti svi lekovi koji bi mogli da dodatno oštete ove organe kod lavova. Nakon što je počela sama da uzima vodu i hranu, nadali smo se da još može da bude u redu, ali njeni organi sada počinju da otkazuju. Posle dugotrajnog izgladnjivanja i slabosti, opšte stanje je vrlo loše. Sama potreba da se zbog oporavka drži u ograničenom prostoru je jako stresna za lavicu, koja je sada u dobu kada treba da se igra i istražuje okolinu. Ako joj se i bude vraćala snaga, sigurno je da ćemo imati i dalje ovakvih problema, jer je jako teško obezbediti neophodno mirovanje. – kaže direktor Zoo vrta Palić, Sonja Mandić.

Na Svetski dan zaštite životinja treba podsetiti da divlje životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi.

Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko meseci razonode vredno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživela od strane „ljudi“ koji žive među nama. – poručuje Mandić.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio