Jesenji festival jevrejske kulture od 09. do 15. oktobra u Subotici

Jesenji festival jevrejske kulture, ove godine po deveti put, održaće se u Subotici, u organizaciji Jevrejske opštine Subotica. Festival će trajati od 9. do 15. oktobra, na nekoliko lokacija u gradu, a i ove godine doneće mnoštvo zanimljivih događaja za koje će se tražiti karta više.

Smatramo da je Jesenji festival jevrejske kulture jedan bitan događaj u životu Subotice jer doprinosi koloritu i prepoznatljivosti multietničkog grada. Koncept festivala je da uvek imamo nešto što je u vezi sa jevrejskom kulturom, tradicijom i običajima, bez obzora da li se radi o predstavi, knjizi ili pojedincu koji je vezan za jevrejski narod. – istakao je Robert Sabadoš, predsednik Jevrejske opštine Subotica, uz poziv svim građanima da dođu i vide deo jevrejske kulture koji egzistira u ovom gradu.

Festival počinje u ponedeljak 9. oktobra gitarskim koncertom Cross Atlantic Trio benda koji će se održati u subotičkoj sinagori sa početkom u 19:30 časova.

Koncert predstavlja most između klasične i popularne muzike, inspirisan je sefardskom muzikom Španije i Brazila. – istakla je Branka Banjanin ispred jevrejske zajednice.

Drugog dana festivala, u utorak, 10 oktobra sa početkom u 18 časova, u velikoj sali jevrejske opštine Subotica održaće se predavanje Isaka Asiela pod nazivom „ I kada ležeš, i kada ustaješ“. Prema rečima organizatora, predavanje predstavlja i oslikava jedan dan u životu pobožnog Jevrejina i ujedno je i centralni događaj manifestacije kojim je ovogodišnji Jesenji festival jevrejske kulture i inspirisan.

U sredu 11. oktobra, u velikoj sali jevrejske opštine Subotica sa početkom u 18 časova održaće se predstavljanje zbornika radova pod nazivom „Jevreji u pozorišnom životu Vojvodine“.

U četvrtak 12. oktobra  sa početkom u 19:30 časova, na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta Subotica biće izvedena predstava „Tajbele i njen demon“ nastala po priči Isaka Baševisa Singera.

To je jedan od najvećih pisaca 20. veka, Nobelovac koji je rođen u Poljskoj, a živeo je u Americi, pisao je na svom maternjem jeziku – jidišu. Predstava je jedna ljubavna, pomalo fantastična priča koja je jako zanimljiva. – napominje Banjanin.

U subotu, 14. oktobra subotička Sinagoga ugostiće grupu Šira U’Tfila iz Beograda koja će u saradnji sa Branislavom Podrumac i održati koncert „Sefardske lestvice čežnje“ sa najlepšim sefardskim ljubavnim pesmama sa Balkana.

Festival se završava u nedelju, 15. oktobra kada će u subotičkoj sinagogi, sa početkom u 19:30 časova biti izveden koncert Presburger Klezmer benda pod nazivom „Sa ljubavlju“. Prema rečima organizatora, u pitanju je koncert grupe iz Bratislave koja će izvesti klezmer muziku Jevreja Srednje i Istočne Evrope, u pitanju je vesela muzika koja poziva na ples.

Ulaznice za pozorišnu predstavu deliće se na ulazu Jevrejske opštine Subotica, u ulici Dimitrija Tucovića 13, od 11 do 12 i od 17 do 18 časova. Svi programi Jesenjeg festivala jevrejske kulture su besplatni i slobodni za sve zainteresovane da ih posete ali je ulaznice potrebno preuzeti na vreme jer je broj mesta ograničen.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio