Nezadovoljstvo materijalnim položajem zaposlenih u Narodnom pozorištu

Od juče, 24. oktobra u subotičkom Narodnom pozorištu pre početka svake predstave u 19:30 pred publikom će biti pročitano Saopštenje za javnost kojim se izražava nezadovoljstvo materijalnim položajem zaposlenih.

Ovu Odluku je 23. oktobra 2023. doneo Izvršni odbor Sindikata Narodnog pozorišta kako bi pružio punu podršku Samostalnom Sindikatu kulture Srbije u borbi za bolji materijalni položaj zaposlenih u ustanovama kulture. Saopštenje sindikata prenosimo u celosti:

“Poštovana publiko,

Sindikalna organizacija Narodnog pozorišta – Nepszinhaz Subotica pruža punu podršku Samostalnom sindikatu kulture Srbije u borbi za bolji materijalni i profesionalni položaj zaposlenih u ustanovama kulture na teritoriji Republike Srbije. Sindikat godinama unazad ukazuje na loš materijalno-socijalni položaj zaposlenih u kulturi, ali nadležni državni organi nisu pravovremeno i adekeatno reagovali, što je dovelo do toga da na ovaj način moramo da iskažemo naše nezadovoljstvo. Nakon linearnog smanjenja plata u javnim službama 2014. godine od ukupno 10%, 2015. godine jedino je kultura izuzeta od povećanja. Takođe, u 2022. godini Vlada Repubpike Srbije jedino je kupluru izopštila iz jednokratne solidarne pomoći koju su dobili ostali zaposleni u javnim službama, a nama do danas nije jasno čime smo to „zaslužili“. Zbog lošeg materijalnog položaja zaposlenih, ustanove kulture su se suočile sa dodatnim problemom, a to je odliv velikog broja radnika, čime je dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje ustanova. Poštovana publiko, nijednu našu predstavu ne biste mogli da pogledate, niti bi glumci nijednu mogli da odigraju da nije bilo dekoratera, scenskih majstora, spremačica, stolara, rekvizitera, nabavljača, krojačica, garderobera, frizera, šminkera, blagajnice bileta… upravo onih koji primaju minimalnu zaradu, ali i ostalih zaposlenih na administrativno – knjigovodstvenim i tehničkim poslovima koji primaju zaradu manju od minimalne potrošačke korpe. Takođe, dužni smo da isaknemo još jedno. Iako je stvorena klima u društvu da su glumci previše plaćeni, to nije istina. Nemaju svi glumci dodatne poslove, nego žive samo od plate, koja je svakako ispod prosečne potrošačke korpe. Molimo Vladu Republike Srbije da ozbiljno shvati u kakvom se položaju nalaze poslenici kulture i reši nagomilane probleme. Kuptura je identitet svake države i to ne smemo nikada da zaboravimo. Poštovana publiko, Hvala na razumevanju i hvala vam što dolazite u pozorište.”

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio