Odobreno još 120 zahteva za kupovinu seoske kuće

Ministar za brigu o selu u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić izjavio je da je juče, 16. oktobra, na sednici Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom odobreno još 120 zahteva.

Krkobabić je posle sednice komisije istakao da je još 100 devojčica i dečaka sa svojim roditeljima dobilo novi dom u seoskim kućama širom Srbije, među kojima je i porodica sa osmoro dece koja dobija krov nad glavom u Banatskom Aranđelovu. “Nastavlja se trend, tako da jedna trećina onih kojima su danas odobreni zahtevi za dodelu subvencija za kupovinu kuće na selu odlazi iz grada u sela od Vojvodine do juga Srbije.” – naglasio je Krkobabić, iznevši podatak da je do sada dodeljeno čak 2.320 seoskih kuća, za 6.500 odraslih i 3.200 dece. Zamenik predsednika komisije, agroekonomista Milan Prostran je rekao da je sve veće interesovanje za subvencije za kupovinu seoskih kuća, zbog čega bi u budžetu za narednu godinu trebalo obezbediti i veća sredstva nego prethodnih godina za ovaj program Ministarstva za brigu o selu. Subvencije su juče odobrene za 59 parova, 24 samohrana roditelja i 37 pojedinaca. Najviše napuštenih seoskih kuća biće useljeno u Somboru – 14, Novoj Crnji – devet, Novom Kneževcu i Bečeju – osam, dok je najveće interesovanje u ostalim delovima Srbije bilo za kuće u Pirotu i Golupcu. Najtraženije selo bilo je Banatsko Aranđelovo, u koje će se doseliti pet porodica, među kojima i bračni par sa osmoro dece.

Dobitnici najveće kuće od 346 kvadrata sele se u Srpsku Crnju, gde će moći da obrađuju više od 19 ari placa. Najveća okućnica od oko 40 ari, pripala je samostalnom poljoprivredniku u Opštini Žitište, selu Srpski Itebej. U najmanju kuću od 40 kvadrata, u rumskom selu Dobrinci, useliće se samohrana majka sa dvoje dece.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio