Otvoren Međunarodni festival organskih proizvoda “Biofest”

Udruženje “Terras” iz Subotice i Otvoreni univerzitet Subotica po već 19. put, 11. i 12. oktobra organizuju Međunarodni festival organskih proizvoda “Biofest”. Promocija organske i ekološka poljoprivrede u Srbiji i regionu i ove godine su polazna tačka za organizovanje Festivala.

Tim povodom, danas je održana i panel diskusija „Sadašnjost i budućnost organske/održive proizvodnje u regionu“, gde je izloženo trenutno stanje ali je predočena i perspektiva održive proizvodnje sa aspekta ekonomske krize u Evropi. U toku “Dana otvorenih organskih kapija” danas je takođe upriličena i poseta vinogradu iz Tavankuta koji se nalazi u vlasništvu Ivice Davčika, a koji je trenutno u periodu konverzije, tačnije u prelaznom periodu prelaska na organsku proizvodnju.

Na svečanom otvaranju, nagradu za bioproizvod godine osvojila je vinarija „Petra“ sa Palića za organska vina koja proizvodi, dok je titulu bioproizvođača godine poneo Vlada Vozar koji je vlasnik organskog gazdinstva „Vozar“ iz Kisača i koji uzgajaju organsko povrće i žitarice.

U pitanju je dug proces nakon kojeg sada imamo organsko grožđe i organska vina. U Srbiji su još uvek veoma retka organska vina, jer posao iziskuje puno više truda, muka i rada ali zato uspevamo da napravimo bolje i zdravije vino za sve nas. – izjavio je Siniša Radić, glavni vinogradar i podrumar u vinariji “Petra”.

Zadovoljstvo nam je što smo uspeli da održimo kontinuitet dug 19 godina. Drago nam je što imamo kolege iz Hrvatske i Republike Srpske, što ćemo moći da razmenimo iskustva i da popričamo kakvo je stanje i organskoj i ekološkoj poljoprivredi. Cilje ovakve manifestacije jeste okupljanje distributera i proizvođača, svih ljudi iz organske priče kako bismo kroz razgovor došli do predloga kako da se unapredi razvoj bioproizvodnje u regionu, posebno sa aspekta inplementacije “Zelene agende” i svih “zelenih” dokumenata koji su uvršteni u Evropskoj Uniji. – istakla je Snježana Mitrović, koordinator organizacionog tima za Biofest dodajući da, od 01. januara i u Srbiji startuje sprovođenje jedne od evropskih Uredbi koja se odnosi na organsku proizvodnju i njene standarde.

Izložba organskih proizvoda i dalje je najatraktivniji deo Biofesta, a ove godine omogućene su i informacije na koji se način organski proizvodi mogu i online kupiti.

Drugog dana Biofesta, u Eko centru na Paliću, sa početkom u 11 časova održaće se promocija autobiografije pod nazivom „Vita organica“ autora dr Tereze Horvat Skenderović koja je još davne 1990. godine i osnovala Udruženje “Terras”.

U isto vreme u bioskopskoj sali Eurocinema Otvorenog univerziteta Subotica, sa početkom u 11 časova održaće se projekcija ekološkog dokumentarnog filma „Mali i veliki“, čiji je režiser Želimir Gvardiol. Film se bavi tematikom ekocida koji je prouzrokovan NATO bombardovanjem i korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio