Pokrenut postupak pripreme dostave Penzionerske kartica na kućnu adresu i još pogodnosti za penzionere

Od 01. oktobra počela je primena penzionerskih kartica nove generacije, a zamenik direktora Fonda PIO Aleksandar Milošević istakao je da se za kartice do sada prijavilo više od 930 hiljada korisnika i da broj prijavljenih nastavljada raste.

Postupak prijave se i dalje sprovodi elektronski, sa kućnog računara ili mobilnog telefona, a prijavu je takođe moguće podneti i u filijali i službi Fonda PIO, na šalterima Banke Poštanska štedionica i JP Pošta Srbije. Da bi što veći broj korisnika mogao da preuzmu kartice u kratkom roku, produženo je i radno vreme šaltera, koji su građanima dostupni svakog radnog dana do 18 časova, a najavljeno je i moguće uvođenje radne subote. Milošević je takođe izjavio da je pokrenut postupak pripreme dostave kartica na kućnu adresu, kako bi svi korisnici koji ne mogu doći u filijalu Fonda dobili karticu na kućnu adresu, uz obavezu da potpišu saglasnost i dostave Fondu PIO, kako bi im kartica bila aktivirana. Sporazum o saradnji sa PIO Fondom do sada su potpisale društveno odgovorne kompanije, javna preduzeća, preduzetnici, državnie institucijam, zanatske radnje, banke, banje i ostali pravni subjekti koji su se uključili u projekat „Penzionerska kartica“, koji će penzionerima obezbediti popuste do 50 odsto i ostale pogodnosti. Milošević je takođe podsetio da su, od 1. oktobra penzije dodatno vanredno uvećane za 5,5 odsto.

Prosečna penzija, koja sada iznosi 37.786 dinara uz oktobarsko povećanje iznosiće oko 40.000 dinara, naknada za pomoć i negu drugog lica za sve korisnike iznosiće 26.055 dinara, a naknada za pogrebne troškove za sve preminule korisnike povećava se za više od 3.000 i iznosiće 59.985 dinara. Krajem novembra ili početkom decembra svi penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć od 20.000 dinara, a od 1. januara 2024. godine sledi i redovno uvećanje penzija za 14,8 odsto.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio