Ponovo aktuelna „Moja prva plata“

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih pod nazivom “Moja prva plata”. Javni poziv objavljen je 10. oktobra tekuće godine, a sam program podrazumeva osposobljavanje mladih za samostalan rad na određenim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veštine i kompetencije za rad.

Po ovom javnom pozivu mogu da konkurišu mladi do 30 godina života, koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, imaju minimum srednje obrazovanje, i do šest meseci radnog iskustva na poslovima na kojima će se osposobljavati, i koji do sada nisu bili korisnici programa “Moja prva plata”. Kada je u pitanju osoposobljavanje, ono traje devet meseci bez zasnivanja radnog odnosa, a kada su u pitanju poslodavci, po ovom Javnom pozivu mogu da konkurišu poslodavci iz privatnog i javnog sektora. – istakla je Dragana Vranješ, načelnik odeljenja u zapošljavanju NSZ-a.

Nacionalna služba za zapošljavanje na mesečnom nivou isplaćuje 28.000 dinara za lica koja se osposobljavaju sa srednjim obrazovanjem, odnosno 34.000 dinara za lica koja se osposobljavaju sa visokim obrazovanjem. Iznosi su povećani u odnosu na prethodnu godinu, a isplaćuju se i doprinosi za slučaj povreda na radu i profesionalne bolesti. Poslodavci takođe mogu da se izjasne da li licima žele da daju dodatna sredstva, iznos se definiše u ugovoru ali on ne može biti veći od iznosa koji isplaćuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Program “Moja prva plata” sprovodi se u četiri faze. Prva faza je prijavljivanje poslodavaca tj oglašavanje pozicija na kojima će osposobljavati lica, i ona traje od 10. do 31. oktobra. Druga faza je prijavljivanje nezaposlenih lica i ona će trajati od 06. do 24. novembra tekuće godine, a prijavljivanje se obavlja elektronski, putem portala “Moja prva plata”. Treća faza je faza selekcije od strane poslodavaca i povezivanje sa kandidatima, dok je završna, četvrta faza potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i kandidata, i ona će trajati od 18. do 29. decembra tekuće godine. Osposobljavanje lica počinje od 01. do 15. januara 2024. godine.

Ovo je četvrta godina sprovođenja programa, iskustva su veoma pozitivna, jako malo lica odustane od dalje realizacije programa, i to je uvek iz opravdanih razloga. Prošle godine imali smo 93 potpisana ugovora, od tog broja, 11 nije realizovano, a svi ostali supešno su sprovedeni. – naglasila je Vranješ.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio