Promocija platforme „Pronađi me“ u sredu 25. oktobra

Platforma za uzbunjivanje javnosti o nestalom maloletnom licu „Pronađi me!“ jedinstvena je u našem regionu, a njena promocija i puštanje u rad startovaće sutra, 25. oktobra, u 9:30 časova. Platforma je zasnovana na principu „Amber alert“ koji se primenjuje u Severnoj Americi i koji je do sada dao odlične rezultate kada je u pitanju brzo i efikasno informisanje javnosti o nestanku dece.

Sva elektronska sredstva javnog informisanja, ali i mnoge druge ustanove će na nivou dva stepena obaveštavanja objaviti informaciju o nestalom detetu kao i sve ostale potrebne pojedinosti, nakon što se platforma „Pronađi me“ aktivira.

Kada se desi nestanak detata i policija smatra da je dete u životnoj opasnosti, tačnije kada se ispune određeni kriterijumi na kojim je radila Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i drugih institucija čiji sam član i ja, tada će mediji, televizije i radio emiteri, imati obavezu da prekinu program i u prvih osam sati obaveste javnost o nestanku deteta. Televizije će objavljivati poster nestalog deteta sa osnovnim informacijama i ostalim pojedinostima vezanim za nestanak u smislu gde je dete poslednji put viđeno ili slično, a radio emiteri će takođe, u prvih osam sati na svakih 30 minuta morati da emituju posebnu objavu vezanu za nestanak deteta. Nakon toga, do isteka 48.-og sata, mediji će morati da objavljuju datu vest na svakih sat vremena, a kada prođe 48 sati mediji više nisu u obavezi da prekidaju program ali će morati, u slučaju da policija zatraži, da javnost dodatno informišu i urade objavu po nalogu same policije. – kaže za „LovaLova“ portal Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu i dodaje da će, osim medijskih kuća, zadatak o obaveštavanju imati i mnoge druge institucije.

U prvoj fazi Amber alert-a, mobilni operateri će slati SMS poruku sa informacijom da je dete nestalo, na auto-putevima će umesto informacija o stanju na putevima takođe biti objava o nestanku maloletnika, na aerodromu „Nikola Tesla“ svi bilbordi će prikazivati tekst sa informacijama o nestanku deteta, baš kao što će to činiti i autobuske i železničke stanice, one na kojima za to postoje potrebni uslovi. U drugoj fazi obaveštavanja, uključeni će biti i drugi činioci poput tržnih centara, benzinskih pumpi i slično.

Ključni kriterijum koji pokreće „Amber alert“ je da je dete u životnoj opasnosti.

Sistem se sigurno pokreće ako je dete mlađe od sedam godina jer dete u tom uzrastu ne može da se brine o sebi. To se takođe dešava i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, ili ukoliko se, kao i Tijaninom slučaju, pouzdano zna da je u životnoj opasnosti ili da postoji neki trag borbe kao što je postojao u Tijaninom slučaju. To su samo neki od kriterijuma s obzirom da se u Srbiji godišnje kao nestalo prijavi od 1300 do 1500 dece. Ne bi bilo dobro da se sistem pokreće svaki put jer bi onda on izgubio na važnosati ili vrednosti ali kada su krizne situacije u pitanju, mislim da će biti od velikog značaja jer je ovakav sistem dao dobre rezultate u Americi. Srbija će biti prva zemlja u okruženju koja će imati ovakvu platformu i sigurno će doneti mnogo toga na polju bezbednosti dece. Kada pričamo o nestaloj deci, ključna je brza i efikasna potraga i bez pomoći zajednice i građana jednostavno je nemoguće očekivati da policija sve sama rešava u kratkom roku. Kada je život deteta u pitanju i kada su u pitanju nestala deca i kriminalne otmice, onda je, statistički gledano životni vek te dece jako kratak, prvi sati su presudni i procena je da deca žive od tri i po do četiti sata, tako je nažalost bilo i u Tijaninom slučaju. Zato je vrlo važno da brzo reagujemo kada nestane jedno dete. – poručuje  Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, jedan od učesnika Radne grupe koja je i kreirala platformu “Pronađi me!”.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio