Rekordan upis studenata u Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici je jedna od vodećih ustanova obrazovanja u Vojvodini i šire, pre svega kada je u pitanju obrazovanje kadrova pedagoške struke, trenera u sportu, nutricionista-dijetetičara i strukovnih medicinskih sestara.

Sa tradicijom od preko 40 godina, škola nudi visoko obrazovanje u trajanju tri školske godine, odnosno šest semestara, a osim za studente iz Subotice, akreditovani studijski programi postoje i u jedinici van sedišta, u Tutinu. Od naredne upisne godine, nove ispostave će biti otvorene i u Novom Sadu i Kragujevcu. Za školsku 2023/24. godinu Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera beleži rekordan broj novoupisanih studenata u poslednjoj deceniji.

Imamo sjajan upis studenata, najbolji u poslednjih deset godina. Upisano je preko 30 mastera, prvi put ove godine imamo master za strukovne trenere i master za vaspitače. Kada su u pitanju osnovne studije, imamo 56 studenata prve godine koji su upisali vaspitački smer, 56 strukovnih medicinskih sestara, 33 trenera u sportu, 25 nutricionista-dijetetičara i 25 strukovnih poslovnih informatičara. Predali smo akreditacije za otvaranje odeljenja u Kragujevcu i Novom Sadu – na dve adrese, tako da ćemo od sledeće školske godine biti prisutni i u tim gradovima. Očekujem da ćemo u narednoj godini upisati i preko 300 studenata. – kaže Vlasta Lipovac, doktor pedagoških nauka, direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici na kojoj radi i kao redovni profesor pedagogije, i dodaje da se u aprilu naredne godine takođe očekuje i početak preliminarnih razgovora kako bi škola stekla i status samostalne akademije.

Prema njenim rečima, to je dug proces koji traje preko godinu dana, ali će se trud oko istog sigurno isplatiti.

Poradili smo mnogo na kadrovskom i nastavnom kvalitetu, od ove godine primili smo dosta mladih, relevantnih profesora, entuzijasta. Zajedno sa već iskusnim kadrom koji je došao na neke normativne grane, mislim da kadrovski vrlo dobro stojimo, mnogo bolje od drugih visokih škola u Vojvodini. Reč je o profesorima koji imaju puno naučnih radova i koji poseduju visok indeks kompetentnosti. – poručuje Lipovac i dodaje da osim jakog, nastavnog kadra, škola takođe sarađuje i ima ugovor sa firmama koje nakon studija odmah zapošljavaju studente, pre svega iz oblasti poslovne informatike, gde se studenti već u toku prakse usmeravaju na rad u tim kompanijama.

U toku prethodne godine, škola je sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dobila novi, obnovljeni amfiteatar, a u planu je i još nekoliko investicija i projetaka koji će poboljšati rad studenata, ali i profesora na koje škola takođe misli.

Sekretarijatu za visoko obrazovanje već smo predali projekat koji je trebao da obuhvati potpuno renoviranje hola i ulaza, kao i zamenu jednog dela prozora koji još nisu promenjeni. Očekujemo da ćemo naredne godine dobiti ta sredstva. Od Sekretarijata smo takođe dobili i stan od 80 kvadrata koji smo preuzeli od Kolevke. U pitanju su u stvari dva stana koja se nalaze u sklopu jednog, spremamo ih za naše kadrove, za profesore koji predaju u našoj školi, oni će ih moći koristiti kada imaju vezane dane i predavanja, da ne bi morali da putuju. Od Vitoroga smo dobili donaciju u vrednosti od 500.000 dinara u nameštaju, a očekujemo i donaciju Alfa banke koja treba da nam donira računare, laptopove i 300.000 dinara za akreditaciju studentskog programa u Novom Sadu. Inicijativa za ovu donaciju potekla od filijale u Subotici. Računari će biti značajan doprinos za naše službe, a laptopovi će koristiti profesorima i studentima u nastavi. – objašnjava direktorka VSOVSU.

Osim tekićih, nastavnih aktivnosti, škola do kraja godine planira i otvaranje dva centra koji su preko potrebni našem gradu, kao i školice za glumu za decu.

Planiramo da otvorimo Centar za ishranu i Razvojni centar za psihoterapiju. Centar za ishranu je nešto što je neophodno Subotici jer će pružiti najnovije programe ishrane. Pacijenti koji imaju problema u ishrani dolazili bi u naš centar gde bi ih primali nutricionisti, naši predavači, inače eminentni profesori koji bi im pružali pomoć i savete. To bi ujedno bila i odlična praksa za studente jer bi mogli da prate način rada naših stručnjaka. Razvojni centar bi radio sa onom decom koja imaju problema u govoru, ponašanju ili nekim drugim sferama. Mislim da su ovi centri nešto što Subotici treba, a građani bi od njih imali višestruke benefite jer bi im bile dostupne usluge stručnjaka po povoljnim cenama. U oktobru takođe počinjemo i sa školicom glume koju će voditi eminentni stručnjak za dramu, Ana Matković. Lično mislim da je ova škola u poslednjih godinu i po dana veoma napredovala, i da smo jako puno uradili. Uključili smo se i u konferenciju visokih škola i akademija koja će se u januaru održati na Kopaoniku, prvi put posle deset godina naš kadar ide i na savetovanje za ekonomiju i pravo na Zlatibor, što do sada nije bio slučaj. Stalno se trudimo da i studentima i zaposlenima pružamo što je više moguće. – poručuje Vlasta Lipovac, ambiciozni direktor Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio