Svečani koncert u čast 155 godina postojanja Muzičke škole

Muzička škola ove godine proslavlja 155 godina rada i postojanja, rasla je i razvijala se, a danas predstavlja modernu, vaspitno obrazovnu ustanovu koja je stožer kulturnog života grada Subotice. U tu čast, članovi škole, profesori đaci, pripremili su svečani koncert koji će se održati u sredu, 18. oktobra u Subotičkoj Sinagogi.

Obrazujemo decu od šest do 19 godina na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku i svake godine nam se povećava broj đaka. Danas škola broji preko 750 učenika. Rezultate našeg rada možete čuti i videti na u subotičkoj Sinagogi, na koncertu hora srednje škole, kao i simfonijskog orkestra, ispratićemo naše penzionere i podeliti zahvalnice nagrađenim nastavnicima koji su dobili nagrade u 2022 i 2023. školskoj godini. – istakla je direktorica subotičke muzičke pkole Dragana Nikolić, dodajući da je ulaz na sve koncerte besplatan.

Ujedno obeležavamo i 100 godina od smrti Erne Lanjija kompozitora i muzičara i bivšeg direktora naše škole, zato smo pripremili njegove kompozicije za ovaj koncert, to su kompozicije pisane za četvroglasni hor i gudački orkestar i orgulje. – izjavila je dirigentkinja Kristina Čikoš napominjući da je Erne Lanji bio kompoztior s početka 20 veka koji je mnogo učinio za Muzičku školu Subotice ali i za muzički i kulturni život grada.

Osim Lanjijevih dela, na koncertu će se naći i delo Ferenca Gala koji je takođe bivši direktor škole. Pored učenika koji pohađaju srednju muzičku školu, učešće na koncertu uzeće i profesori muzičke škole kako bi se naglasio značaj ovih jubileja.

Osim pomenutih kompozicija, čućemo simfonijski orekstar će izvesti i dela Franca Šuberta. Nakon toga biće izvedena dela Isidora Bajića, deo opere “Knez Ivo od Semberije” dok je za sam kraj ostavljena “Lucifer polka” Johana Štrausa, popularna melodija sa novogodišnjih koncerata. – izjavio je Lenard Gužvanj, pomoćnik direktora Muzičke škole Subotica. Nastupajući hor pripremila je profesorica Kristina Čikoš, a dirigent koncerta biće profesor Čaba Paško.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio