U akcijama otkriveno 870 migranata na području Subotice, Pirota, Kikinde i Sombora L

Usled sve češćih migrantskih obračuna u okolnim naseljima našeg grada, u Subotici je juče, 28. oktobra boravio veliki broj pripadnika žandarmerije i policije, koji su pod naoružanjem i sa oklopnim vozilima sproveli brojne akcije otkrivanja ilegalnih migranata. Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić poručio je da je od sinoć, za sve počinioce krivičnih dela, Subotica zaboravljeni grad i da će pripadnici MUP-a i on učiniti sve da svaki građanin Republike Srbije bude maksimalno bezbedan.

Svi pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i ja smo juče jasno čuli poruku koju nam je uputio predsednik Republike Aleksandar Vučić i nemamo uopšte dilemu o tome da u narednom periodu, koliko god to tražilo napora od nas, učinimo sve da na svakom milimetru teritorije Republike Srbije, svaki građanin naše zemlje bude maksimalno bezbedan. – poručio je ministar Gašić. Pripadnici MUP-a, sproveli su brojne akcije u subotičkom ataru. Od tri sata posle ponoći krenulo je angažovanje Ministarstva unutrašnjih poslova, a akcijom je rukovodio general Dejan Luković koji je tom prilikom izjavio da će u svim hostelima, hotelima i sobama na dan u Subotici biti urađeni pregledi i svi oni koji su imali sigurno utočište u tim prostorima biće pronađeni od strane Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sve raspoložive snage MUP-a su na teritoriji Subotice, Sombora, Kikinde i učinićemo sve da Subotica i ovi gradovi budu maksimalno bezbedni za život. Takođe, od sinoć sa našim mađarskim kolegama imamo dogovor o tome da više preko noći ne vraćaju ispred kapija migrante koje su uhvatili na teritoriji Mađarske, već da pozovu Ministarstvo unutrašnjih poslova i da mi izvršimo prihvat. – naglasio je Gašiću uz podsećanje da će policija još rigoriznije kontrolisati taksiste, a ukoliko se otkrije da su počinili krivično delo krijumčarenja migranata, u tom slučaju može uslediti oduzimanje vozila zbog čega taksisti ne mogu da se ljute na Ministarstvo unutrašnjih poslova jer su na neki način bili saučesnici u krijumčarenju.

Na terenu je boravilo nekoliko stotina pripadnika SAJ, Žandarmerije, Interventne jedinice policije, Antiterorističke grupe Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, Uprave granične policije, UKP, Uprave za tehniku, kao i područnih policijskih uprava, a sve akcije usmerene su bile na suzbijanje iregularnih migracija i povećanje stepena bezbednosti u ovom delu zemlje, gde su međusobni sukobi migranata, neretko i uz upotrebu vatrenog oružja, česti. U ovoj akciji policija je pronašla 54 turska pasoša, kao i dvojicu Albanaca sa Kosova i Metohije za koje se sumnja da su krijumčarili migrante, kao i da su ih snabdevali oružjem. Takođe su, nakon vatrenog obračuna dve grupe migranata u Horgošu, uhapšena četvorica državljana Avganistana i dvojica državljana Turske. U napuštenom objektu u kom se dogodila pucnjava i u kom su osumnjičeni zatečeni, policija je pronašla automatsku pušku sa više desetina komada pripadajuće municije, a pretragom terena pronašli su još jednu automatsku pušku, kao i još 79 iregularnih migranata koji su prevezeni u prihvatne centre, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pomoćnik direktora policije general policije Dejan Luković izjavio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u petak i subotu preduzeli opsežne mere u sprečavanju ilegalne migracije i u ovim akcijama otkrili i dislocirali 870 migranata na području Subotice, Pirota, Kikinde i Sombora. Luković je rekao da su akcije preduzete nakon izjave predsednika Republike Srbije, a na osnovu naredbe ministra unutrašnjih poslova, i precizirao da su tom prilikom pronađene četiri automatske puške, četiri pištolja i određena količina narkotičkih sredstava. General Luković je naveo i da je kontrolisano 11.200 vozila, 15.600 lica je legitimisano, a u akciji je pronađeno i 28 mobilnih telefona, koji će biti predmet veštačenja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio