Vučić pustio u rad sistem „Pronađi me“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pustio je danas, 25. oktobra u rad sistem „Pronađi me” za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe.

Kako Tanjug prenosi, Vučić je dao dozvolu načelniku Komandno-operativnog centra MUP-a Saši Stefanoviću za slanje hitnog obaveštenja o početku rada ovog sistema u Srbiji. Prethodno su predstavnici četiri ministarstva u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Republike, potpisali Sporazum o saradnji u slučaju hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku maloletnih osoba. Sporazum je potpisan između ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i ministra za informisanje i telekomunikacije Mihaila Jovanovića, između Gašića i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, kao i između Gašića i državnog sekretara Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lava Grigorija Pajkića. Prezentaciji i puštanju u rad sistema „Pronađi me” prisustvovali su i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić, ministarka zdravlja Danica Grujičić i drugi predstavnici ministarstava Vlade Srbije.

Sistem će se razvijati u više faza – u prvoj će mediji prekidati emitovanje svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta, kada će se objavljivati fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama. Nakon toga, mobilni operateri će poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova. Takođe, JP „Putevi Srbije”, Aerodrom „Nikola Tesla”, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio