Zbog radova na podvožnjaku Subotičani u hladnije dane bez grejanja

Grejna sezona u Srbiji započela je od 15. oktobra ali će građani Subotice koji su korisnici usluge daljinskog grejanja JKP „Subotička Toplana“ još neko vreme morati da pričekaju ne bi li osetili toplotu svojih radijatora. Glavni razlog tome su radovi na podvožnjaku u ulici Maksima Gorkog ispod kojega ide i glavni vrelovod Subotičke Toplane.

Izgradnja novog podvožnjaka započeta je tokom leta, kao jedan od glavnih projekata u izgradnji brze pruge „Beograd – Budumpešta“. U razgovoru sa direktorom Javnog komunalnog preduzeća „Subotička Toplana“, Sašom Petkovićem, saznali smo da se početak grejne sezone planira tokom prvih dana novembra.

Što se tiče Subotičke Toplane, mi smo u potpunosti spremni za novu grejnu sezonu, završene su sve remontne aktivnosti koje smo imali, trajale su punih pet meseci. Prikupili smo sva odobrenja i sve dozvole koje su potrebne za početak grejne sezone. Međutim, što se tiče distributivnog dela, naš glavni magistralni vod za celu Suboticu se nalazi na železničkoj ruti koja se rekonstruiše i menja. Ispod podvožnjaka koji je srušen, a na mestu novoga, nalazi se naš magistralni cevovod koji se menja i ukopava još 1,20 metara dublje u zemlju, verovatno da bi se izbegao problem nakupljanja vode ispod podvožnjaka nakon obilnih kiša. Na dnevnom nivou smo u kontaktu sa izvođačima, ostalo je nekih 30-tak metara cevovoda da se zameni, zavari i ispita. – kaže za „LovaLova“ portal Saša Petković, direktor JKP „Subotička Toplana“ uz objašnjenje da će nakon završenih radova da usledi ispiranje celokupnog sistema, izbacivanje kompletne količine vode iz sistema, oko tri miliona litara, nakon čega će se u pogonima Toplane pripremiti nova, hemijski tretirana i ugrejana voda koja će potom biti vraćena u sistem.

Mi nismo izvođači radova, tako da ne mogu da licitiram sa tačnim datumom početka grejne sezone, da li će to biti prvi, drugi, treći ili četvrti novembar, ali znam da će biti sigurno sam početak novembra. – dodaje Petković uz objašnjenje da radove na magistralnom cevovodu mogu da uspore loše vreme i obilna kiša kada je nemoguće raditi.

Prema rečima sagovornika, država je obezbedila dovoljne količine energenata, ugovori sa „Srbija gasom“ već su potpisani, a nabavljene su i zakonske obavezne rezerve mazuta kao alternativnog goriva u slučaju da gasa ne bude dovoljno.

Ono što će korisnike grejanja dočekati sa početkom grejne sezone jesu i nove cene grejanja JKP „Subotička Toplana“.

U ovoj godini, gas je poskupeo prvo u januaru pa u maju, a navaljno je i novo poskupljenje od novembra. Bili smo prinuđeni da uradimo ovaj nepopularan potez. Što se tiče varijabilnog dela, cenu smo korigovali za 17%, odnosno 14% za fiksni deo, što znači da će cene biti više za, u proseku 15,5%. Međutim i dalje smo u odnosu na ostale toplane u Srbiji među jeftinijima. U našoj zemlji ima oko 60 toplana, mi smo među prvih pet sa najnižom cenom. – poručuje za „LovaLova“ portal, dikrektor JKP „Subotička Toplana“ Saša Petković uz dodatak da se svi iz ovog Javnog preduzeća trude da obezbede najkvalitetniju uslugu potrošačima, kao i da Subotička Tplana spada u jednu od najmodernijih u zemlji.

Treba napomenuti i to da će grejanje početi čim radovi na magistralnom cevovodu budu završeni i da ove grejne sezone neće biti „toplih proba“, pa je potrebno da građani obrate pažnju na svoje radijatore kada se sa grejanjem započne, a da eventualne kvarove prijave zaposlenima u JKP „Subotička Toplana“.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio