105 godina od Velike narodne skupštine Srba

Na platou ispred Sokolskog doma, juče, 25. novembra položeni su venci i održan je parastos kod spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, u znak sećanja na dan kada je, 1918. godine, u Novom Sadu održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena iz Banata, Bačke i Baranje, na kojoj doneta Odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Tim povodom, u ime Grada Subotice, gradonačelnika Stevana Bakića i lično ime prisutnima se obratio član Gradskog veća Srđan Samardžić koji je rekao da je spomenik Kralju Petru I, Kralju Srbije od 1903. do 1918. i prvom vladaru Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, svečano otkriven 30. novembra 2021. godine, a odluka o podizanju spomenika realizovana je u saradnji sa predstavnicima nacionalnih manjina.

Kao kralj Srbije ostvario je mnogo, učvrstio demokratsku, parlamentarnu monarhiju, uredio vojsku, vodio pobedonosne ratove, izdržao velike političke krize, privredno osnažio zemlju. Na kraju, dočekao je i da vidi ostvarenje cilja kome se pred završetak Prvog svetskog rata potpuno priklonio, stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kralj Petar Prvi želeo da bude istinski ustavni kralj Srbije, jednakost svih, pravda i vladavina prava bili ideali koji su ga vodili – izjavio je Samardžić podsetivši da je kralj Petar prvi bio pravdoljubiv, skroman i pošten vladar, odan svojoj zemlji i korenima, pravi rodoljub koji je svoj narod iskreno voleo.

U sećanju svog naroda upamćen je i po tome što je sa svojim vojnicima kojima se obraćao rečima “deco moja”, bivao u rovovima, sa njima delio i zlo i dobro, nade i strahove, ali i pobede i što je, već kao star i vidno narušenog zdravlja, proživeo sve strahote albanske golgote – naglasio je Samardžić dodavši da je “čika Pera – stari kralj”, kako su ga u narodu zvali, bio vladar Srbije od 1903 do 1918. godine.

Samardžić je objasnio da je novonastala država, rođena 1. decembra 1918. godine, stvorena posle tri teška i oslobodilačka rata, Prvog svetskog i dva Balkanska.

Srbija je tokom tih šest ratnih godina, od 1912. do 1918, podnela ogromne žrtve i izgubila između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika. U bitkama na Ceru, na Kolubari, na Mojkovcu, u albanskim gudurama, na Krfu, na Solunskom frontu, nije se ginulo i umiralo samo za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, ginulo se i za oslobođenje i ujedinjenje sve neslobodne južnoslovenske braće kako bi se prvi put od dolaska na Balkan našli u istoj državi, pod istim krovom – rekao je Samardžić, podsetivši da su naša dužnost i obaveza da čuvamo sećanje na pobedu u tim ratovima i da odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za svetliju budućnost naše zemlje dali ono najdragocenije što imaju, svoje živote.

Verujem da ni sećanje na kralja Petra Prvog vremenom neće izbledeti iz kolektivnog pamćenja naroda za koji se on zalagao i za čiju se slobodu borio. Grad Subotica će i ubuduće 25. novembar, Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena, obeležavati polaganjem venaca na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, velikom vladaru i čoveku koji je ostavio dubok trag u novijoj istoriji Srbije – poručio je Srđan Samardžić u svom izlaganju.

Vence su na spomenik kralju Petru Prvom Kartađorđeviću položili i načelnik Severnobačkog upravnog okruga Bojan Šoralov, predstavnici Vojske Srbije, delegacije Udruženja „Kralj Petar Prvi“ iz Bačke Topole, Subotice, Sombora, Rastine, Mišićeva, Bajmočke Rate, Bačkog Sokolca, delegacija Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“, delegacija Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, delegacija Besmrtnog puka Subotice, delegacija Zavičajnog udruženja „Hercegovina“ kao i građani Subotice.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio