Akcija podizanja drvoreda na putu Subotica – Stari Žednik

Udruženje građana “Zelena oaza” iz Subotice je u subotu, 25. novembra organizovalo još jednu akciju podizanja drvoreda na putu Subotica – Stari Žednik, u cilju ozelenjavanja našeg grada. Akcija je organizovana uz učešće društveno odgovornih kompanija koje su dale svoj doprinos u nabavci sadnog materijala i koje su sa svojim zaposlenima i brojnim građanima, volenterima učestvovali u sadnji.

Planirana je sadnja stotinjak sadnica, u dužini u od 1.200 metara drvoreda. Udruženje je nastalo pre tri četiri godine kada smo imali problema sa divljom, nesanitarnom deponijom. Nama je trebala organizacija koja bi uključila i društveno odgovorne kompanije i građane kako bi kroz akcije i finansijije rešili višedecenijski problem. To smo uspešno rešili, tri hektara smo očistili i sanirali. Nastavljamo i dalje da radimo na ostvarenju ciljeva da se poradi na ozelenjavanju subotičke opštine, jer je cela Vojvodina, ali i subotička opština loše pošumljena. U narednim godinama ambiciozno smo postavili cilj da se podigne 120 kilometara drvoreda, to je ono što smo mi izračunali da nedostaje na putevima, odnosno na potezima regionalnih i lokalnih putnih pravaca na teritoriji grada Subotice. U prethodne tri godine ostvarili smo nekih 20-tak kilometara – istakao je Mihajlo Ždrnja, predsednik Udruženja građana “Zelena oaza” podsetivši na važnost vetrozaštitnih pojaseva, kao i na činjenicu da se u neposrednoj blizini, tokom prošle godine dogodio strašan lančani sudar, upravo zbog nedostatka pomenutog pojasa.

U toku prošle godine “Zelena oaza” je inicirala i na datom potezu podigla 1.600 metara drvoreda.

Voleo bih da se ova akcija proširi, da uključimo organe lokalne samouprave i da zajednički sa društveno odgovornim kompanijama i građanima objedinjeno, u mnogo jačem kapacitetu i obimu radimo na ozelenjavanju i podizanju drvoreda, što je i jedini mogući vid pošumljavanja. Mi radimo na vetrozaštitnim pojasevima jer jedino tu možemo da uradimo drovred, u Vojvodini nemamo površina na kojima možemo da podižemo šumski pojas – naglasio je Ždrnja nakon akcije pošumljavanja.

 

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio