Brnabić i poljoprivrednici dogovorili novi sastanak za vikend, do tada gorivo jeftinije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se juče, 21. novembra sa poljoprivrednicima koji su prethodnih nekoliko dana blokirali puteve na teritoriji Vojvodine.

Brnabić je na početku razgovora istakla da je do sastanka moglo da dođe i mnogo ranije, s obzirom na to da poljoprivrednici imaju direktnu telefonsku komunikaciju sa njom, za razliku od mnogih prethodnih predsednika vlada, te da je tako došlo i do ovog sastanka. Premijerka i poljoprivrednici su prošli kroz sva otvorena pitanja i izneli zajedničke, konstruktivne predloge za njihovo rešavanje. Postignut je dogovor o tome da tokom vikenda bude održan novi sastanak, na kome će poljoprivrednici predsednici Vlade predočiti odgovore na predložena rešenja. Okosnice iznetih predloga su jeftinije gorivo za poljoprivrednike na svakoj pumpi, na pumpama NIS-a, uz poljoprivrednu karticu, gorivo će biti umanjeno za poljoprivrednike na 179 dinara po litru i taj iznos se dodatno umanjuje za 50 dinara po litru na ime povraćaja akcize, dok je na svim drugim pumpama moguće ostvariti povrat akcize od 50 dinara po litru.

Zakon o naknadama, koji je usvojen 26. oktobra 2023. godine, definiše smanjenje iznosa za odvodnjavanje u 2023. godini za 50 odsto i potpuno ukidanje ove naknade u 2024. godini, uređenje tržišta terminske prodaje na način da će Vlada doneti zaključak kojim će obrazovati tim koji će imati za cilj usaglašavanje zakonodavnog okvira u kome će primarni proizvođač moći samostalno da izvozi i u kome će se naći model za terminsku prodaju. Poljoprivrednici će nakon ovog sastanka prekinuti blokade puteva kao znak dobre volje i u narednim danima traktora i poljoprivredne mehanizacije na ulicama u Vojvodini neće biti. Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio