Gradonačelnik Bakić u poseti trojkama porodice Ambruš

Kada prinova dođe u dom, to je uvek razlog za veliko slavlje, a kada jednu porodicu obogate trojke, razloga za slavlje ima tri puta više. Porodica Ambruš, Noemi i Uroš, 30. avgusta postali su ponosni roditelji Novaka, Dunje i Vidaka. Bebe su na svet došle carskim rezom, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo „Betanija“ u Novom Sadu, a posle nešto više od mesec i po dana boravka na novosadskom Institutu za majku i dete stigle su u Suboticu i svoj dom. Tim povodom, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić posetio je danas, 14. novembra ovu srećnu porodicu.

Bakić je, u ime Grada Subotice i svoje lično ime, bračnom paru Ambruš čestitao prinove, poželeo njima i njihovoj deci puno zdravlja i sreće u životu i predao im prigodne poklone. Nakon srdačnog razgovora sa presrećnim roditeljima, gradonačelnik Bakić je izjavio kako Grad Subotica prati pronatalitetnu politiku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i nastoji da unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici i deci.

Lokalna samouprava u skladu sa politikom Republike Srbije, koja je duboko posvećena poboljšanju demografske slike, prati i unapređuje mere pronatalitetne i populacione politike. Preduzimamo sve da se roditelji ohrabre za proširenje porodice, podstaknu da ovde ostanu i da svoju decu podižu u Subotici – rekao je Bakić podsetivši da je Subotica od 1. septembra donela Odluku da u potpunosti snosi troškove boravka za više od 4.500 mališana u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ i vrtićima pri osnovnim školama u Čantaviru i Đurđinu.

Sufinansiramo i deo troškova za decu u verifikovanim privatnim predškolskim ustanovama sa teritorije našeg grada, čiji su roditelji ili drugi zakonski zastupnici stekli to pravo, u visini od 10.000 dinara. Osim ove odluke, donete u skladu sa nacionalnom politikom podizanja nataliteta, sredstvima iz gradskog budžeta podržavamo sve trudnice i majke, a našim sugrađanima pružamo i podršku da se ostvare kao roditelji kroz vantelesnu oplodnju. Sredinom jula ove godine u subotičkoj Opštoj bolnici rođena je i prva beba kroz program Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju. Sve to svedoči da lokalna samouprava nastoji da pruži što je moguće veću podršku porodici i roditeljstvu – naglasio je gradonačelnik Subotice.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava, uz unapređenje mera pronatalitetne i populacione politike, kontinuirano investira i u projekte koji će doprineti poboljšanju kvaliteta života svih Subotičana.

Nedavno usvojenim drugim rebalansom budžeta Grada Subotice stvoreni su preduslovi da se započne nekoliko novih, za naš grad i sve naše sugrađane značajnih investicionih projekata. Među tim investicijama je i završetak rekonstrukcije i opremanje centralne kuhinje PU “Naša radost”, kao i rekonstrukcija i dogradnja dva objekta, “Mandarina” i “Sanda Marjanović” koji rade u okviru ove ustanove. Za realizaciju ta tri projekta iz gradskog budžeta obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 313 miliona dinara – naveo je Bakić istakavši želju da Subotica bude grad dece, mladih.

Pored unapređenja mera koje se odnose na podršku porodici i deci, lokalna samouprava će i ubuduće preduzimati sve da u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima borave naši mališani obezbedi najbolje moguće uslove za rad sa njima i njihovo sigurno i bezbrižno odrastanje – poručio je gradonačelnik Subotice uz čestitke supružnicima Ambruš i želje da sa puno ljubavi, strpljenja i pažnje podižu njihovo troje dece.

Koristim ovu priliku da svim našim sugrađanima koji žele da se ostvare kao roditelji poručim da će na tom putu imati podršku i svog grada, i svoje države Srbije – zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ponosni tata, Uroš Ambruš zahvalio se gradonačelniku Bakiću na poseti i poklonima za koje je, kako je rekao, u kontaktu sa nadležnim gradskim službama i naveo da su bebama u ovom trenutku najpotrebniji.

Zahvalni smo lokalnoj samoupravi i gradonačelniku na ovom lepom gestu i podršci koja nam mnogo znači. Bebe su začete u Ginekološkoj bolnici “Genesis” u Novom Sadu, a rođene su carskim rezom, prevremeno, u 30. nedelji trudnoće, 30. avgusta ove godine na novosadskoj klinici “Betanija”. Na Institutu za majku i dete u Novom Sadu Novak i Dunja su bili do 17. oktobra, a Vidak do 19. oktobra. Sve se, srećom, dobro završilo. Ovo navodim zato što želim da, u ime svoje porodice i lično ime, izrazim zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju u tim zdravstvenim ustanovama, kao i lekarima i medicinskom osoblju u Subotici, na svemu što su učinili da se Noemi i ja ostvarimo kao roditelji i da nam naše bebe budu zdrave – rekao je Uroš Ambruš. Njegova supruga Noemi izjavila je da su bebe velika radost, ali i velika odgovornost, i da njihovo odgajanje zahteva puno neprospavanih noći.

Bebe su dobro. Lepo napreduju, rastu i nisu zahtevne. Pomalo su nestašne. Odgajanje beba zahteva i mnogo odricanja. Ali, ništa nam nije teško. Presrećni smo. Uz puno ljubavi i pomoć baka, rodbine i prijatelja, mislim da ćemo se snaći. Važno nam je da ja naša kuća konačno puna i da su nam naše tri bebe žive i zdrave – naglasila je radosna majka Noemi Ambruš.

Subotički portal “LovaLova” pridružuje se iskrenim čestitkama uz želje da malene trojke možda dobiju još kojeg brata ili sesticu.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio