Kinezi interesenti za proizvodnju i skladištenje zelenog vodonika u Srbiji, planiraju ulaganje od oko 2 milijarde evra

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas, 10. novembra sa predstavnicima kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewable”, koja je zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije u Srbiji, naročito zelenog vodonika, koji predstavlja budućnost svetske energetike.

Đedović Handanović je objasnila da bi time Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta, dodavši da su planirana ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije proizvodnje energije vodoničnim gorivom. Đedović Handanović je predočila da bi se realizacijom potencijalne investicije iskoristile mogućnosti energije vetra u okolini Bora i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije. Prema njenim rečima, plan je da se obezbedi proizvodnja energije od 1.500 megavata, a očekuje se da će projekat dostići proizvodnju od čak 2.000 megavata.

Kompletnu proizvodnju električne energije, kako je ukazala, preuzeo bi „Ziđin”, dok bi se viškovi pretvarali u vodonik. Takođe, ministarka je najavilada su  planirana ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetrotornjeva.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio