Mladi su danas kuvali u Hemijskoj i Medicinskoj školi

Hemijsko tehnološka i Medicinska škola tradicionalno učestvuju u programu „Mladi kuvaju“ koji, uz pomoć Zavoda za javno zdravlje Subotica pomovišu pravilan način ishrane. Ova aktivnost se u Hemijsko-tehnološkoj školi organizuje za obrazovni profil prehrambeni tehničar.

Cilj radionice jeste da se mladi upoznaju sa pravilnim stilom života tj načinima kuvanja i pripremanja hrane koji su bitni za njihov razvoj. Obrazovni profil prehrambeni tehničar je profil koji traje četiri godine, učenici u toku svojih nastavnih i vannastavnih aktivnosti stiču znanja i stručne kompetencije iz oblasti proizvodnje i prerade hrane. Oni uče različite tehnologije kao što su tehnologija mleka, pekarstva, mlinarstva, mesa i td. Cilj radionica jeste da pored nastavnih aktivnosti koje se realizuju u klupama ili u laboratorijama, da imaju i radionice u okviru vannastavnih aktivnosti gde će oni videti na koji način se priprema zdrava hrana – istakla je Jadranka Vojnić Purčar, koordinator praktične nastave naglasivši da su ovakve navike veoma bitne za budući život dece i omladine.

Aktivnost Zavoda za javno zdravlje Subotica sprovodi se na Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja sa decom.

Sva deca koja će učestvovati na pripremi zdravih obroka i sticati određene veštine su prošli i teoretski deo osnovnih postulata i principa pravilne ishrane. Danas je prilika da steknu određene veštine, da isprobaju znanje i pripreme zdrav obrok, nešto što bi mogla biti i njihova zdrava užina. kao glavni obrok pripremaće pileću salatu, jer nam je cilj da deca koriste mnogo više povrća i da sa povrćem i malom količinom mesa pripreme nutritivan i zdrad obrok. Pripremaće se i mafini, kombinacija sa povrćem koja je vrlo ukusna, kao i voćna salata – izjavila je dr Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotica, uz podsećanje da skorija istraživanja pokazuju da se voće i povrće konzumira u dovoljnim količinama, posebno kod mlađe generacije, pa je to ujedno i preporuka školarcima da se neko voće ponese u školu, kao zdrava užina između časova.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio