Na 15. Rakijadi u Ljutovu 232 vrste rakije

U subotu, 11. novembra, na imanju porodice Kopilović, po 15. put održan je Festival mlade rakije u Ljutovu, manifestacija koja tradicionalno okuplja velik broj Subotičana. Loše vreme i kiša ni ove godine nisu sprečili ljubitelje “srpskog viskija” da se okupe, lepo zabave ali i procene koja rakija je najboljeg ukusa. Iako godina nije bila rodna, niti voće najkvalitetnije, žiri je imao težak zadatak da od 232 uzorka sa ovogodišnjeg festivala proglasi onaj za koji se smatralo da je najbolji.

Najbolja dunja i viljamovka proizvod su rada Subotičanina Tomislava Jakovčevića.

Ovo je moje 10. jubilarno učešće i izgleda da je to donelo sreću. Zaista sam zadovoljan rezultatima. Dunja je pobednička, viljamovka prva u kategoriji. Tajna dobre rakije je kvalitetno voće, ali u suštini svi principi proizvodnje su podjednako važni – poručio je Jakovčević nakon proglašenja.

Organizatori Festivala mlade rakoje i ove godine bili su iznenađeni masovnim odzivom posetilaca ali i proizvođača koji suse okupili iz veliko broja cela u Srbiji. Iako je subota bila hladna i kišovita, mlada rakoja i mnoge druge đakonije, poslastice i peciva grejali su sve posetioce koji su došliu da da daju svoju podršku.

Prema rečima organizatora i domaćina, Saše Kopilovića, ove godine najviše su se izdvojili proizvoođači dunje, viljamovke i jabuke.

Na te rakije profesori, tj žiri stavili su akcenat. Mogu da odam da u tim kategorijama nijedna rakija nije bila srebrna, sve su po oceni žirija zaslužile zlatnu medalju. Godina kao godina bila je katastrofalna, imali smo manje uzoraka u odnosu na prošlu, podeljenih u 12 kategorija. Ove godine je čak i dunja bila lošijeg roda – rekao je Kopilović nakon proglašenja pobednika.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio