Na Paliću održan seminar Sekcije žena Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine

Dvodnevni seminar Sekcije žena Saveza samostalnih Sindikata Vojvodine održan je 3. i 4. novembra 2023. na Paliću. Organizovan je u okviru inplementacije projekta “Zajedno smo jači” koji Sindikat Vojvodine realizuje u partnerstvu sa Sindikatom LO iz Švedske, uz podršku Međunarodnog centra Olof Palme i ima za cilj snažniji uticaj sindikalnog pokreta i socijalni dijalog u AP Vojvodini, doprinos usklađivanju radnog zakonodavstva u Republici Srbiji sa politikom EU, a sve uz učešće obrazovane i rodno ravnopravne baze članstva.

Prisutne su pozdravili predsednik Gradskog sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović i predsednik Sindikata Vojvodine Goran Milić koji su istakli intenziviran rad na rodnoj ravnopravnosti i višestruk značaj projekta i uspeh saradnje između ključnih učesnika projekta – SSSV, Sindikata LO Zapadna Švedska i Međunarodnog Centra Olof Palme. Fokus seminara bio je na edukaciji o rodnoj ravnopravnosti i aktivnostima vezanim za društveni status žena. Na seminaru su pored blizu trideset članica Sekcije žena Vojvodine učestvovali i predstavnici iz Konfederacije slobodnih sindikata Makedonije. Predsednica Sekcije žena Sindikata Vojvodine Jadranka Svirčev je prezentovala aktivnosti Sekcije žena Saveza samostalnih sindikata Vojvodine. O položaju žena u Švedskoj, ženskoj istoriji-od gladi i vojnih demonstracija do gotovo ravnopravne zemlje, ciljevima koje dalje imaju u politici ravnopravnosti, nasilju nad ženama i preventivnom radu protiv diskriminacije, kao i brojnim statističkim pokazateljima, zakonima i sporazumima govorile su predstavnice Sindikata LO Švedske Katarina Bosetti-Kristoffersson i Emilie Lindqvist. Moglo se čuti da se još uvek vidi velika razlika između zarada gde dominantno rade žene Ili muškarci, što pokazuje da žene zarađuju manje, da postoji diskriminacija žena kada su u drugom stanju, da postoji mnogo nasilja nad ženama i osporavanje potrebe postojanja institucija koje se bave ravnopravnošću žena.

Srbija je prešla veliki put i značajno napredovala za ovih nekoliko godina. Ovde je danas velika grupa žena koje imaju određene važne funkcije preko kojih mogu da izvrše uticaje što je od presudne važnosti za promenu pravila. Takođe je jako dobro što žene dolaze iz različitih sektora i funkcija, a to znači da imaju mnoga znanja iz raznih oblasti koje se zajedničkim radom objedinjuju. To je ono što bi mi u Švedskoj možda mogli da popravimo, jer kada smo počeli da postižemo rodnu ravnopravnost i videli rezultate, polako smo smanjivali napore što se odmah osetilo. Nakon ovog susreta sa vama, čini nam se da nama upravo nedostaje jedan takav forum žena iz različitih oblasti, sektora koje bi se udružile – zaključile su gošće iz Švedske uz ocenu da u toj zemlji žene generalno imaju nestabilnije i nepovoljnije uslove rada u poređenju sa muškarcima i da im je ostalo još dosta posla na tom planu.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio