Obnovljeni Muzej Jugoslavije najbolji primer odnosa države prema kulturi

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković istakla je juče, 09. novembra da je obnovljeni Muzej Jugoslavije najbolji primer kako i koliko se odnos države prema kulturi promenio u poslednjoj deceniji i najavila da će pokrenuti inicijativu da ovaj objekat bude utvrđen za spomenik kulture.

Gojković je prisustvovala svečanosti povodom završetka radova na zgradi Muzeja „25. maj“, centralnoj zgradi kompleksa Muzeja Jugoslavije, gde je priređen multimedijalni događaj „Obnova 2.0“ koji je predstavio publici arhitektonsku, kulturnu, društveno-istorijsku, spomeničku i umetničku vrednost tog objekta. Gojković je tom prilikom izrazila zadovoljstvo zbog završetka velikog projekta – rekonstrukcije Muzeja Jugoslavije, jedne od najposećenijih i najaktivnijih muzejskih kuća u našoj zemlji i regionu, i ukazala na to da je on među prvim namenski izgrađenim muzejima u Srbiji.

Za nešto više od šest decenija rada, Muzej je uspeo da postane izuzetno dinamično i prepoznatljivo mesto na mapi kulturnog života Beograda i regiona. Sve ovo, a na prvom mestu velika arhitektonska vrednost i bogat muzejski fond sa jedinstvenim zbirkama, više su nego dovoljni razlozi da ova zgrada bude utvrđena za spomenik kulture – navela je Gojković.

Po uzoru na slične muzeje u svetu, kako je ministarka objasnila, želja nam je da predstavimo naše žensko umetničko stvaralaštvo i odamo dužno poštovanje svim ženama koje su se bavile i bave se kulturom. Direktorka Muzeja Jugoslavije Neda Knežević rekla je da obnova omogućava primenu savremenih sistema i uslova za čuvanje predmeta od velike vrednosti za istoriju i kulturu Srbije, jer će novi ugrađeni materijali i sistemi značajno doprineti očuvanju i ispunjenju njegovih osnovnih funkcija – baštinjenja kulturnih dobara Muzeja Jugoslavije. Knežević je uručila potpredsednici Vlade simboličan poklon – delo koje svedoči o lepoti materijala upotrebljenog na zgradi Muzeja „25. maj“.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio