Održan svečani pomen žtvama iz 1944. godine na Senćanskom groblju

Lokalna samouprava i Odbor za komemoraciju održali su danas, 02. novembra svečani pomen žrtvama iz 1944. godine i položili venace na parceli br. 44 na Senćanskom groblju, kod spomenika “Ptici slomljenih krila”, povodom 79. godina pogibije nedužnih žrtava.

Ovaj spomenik podignut je u znak sećanja na 852 civila srpske, mađarske, hrvatske, nemačke i jevrejske pripadnosti, koji su, bez ikakve osude, pogubljeni tokom 1944. i 1945. godine.

Prazninu koja za njima ostaje ispunile su uspomene, a utehu nam daju vrednosti nastale tokom zajedno provedenog vremena. Tako i ja od pre nekoliko dana sa ocem mogu razgovarati samo u mislima, ali ću uvek znati šta bi mi rekao. – počeo je svoj govor dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotica, Prema njegovim rečima, trebalo je proći pet decenija da bi smo slobodno mogli položiti cveće na neobeležene masovne grobove i da bi se o događajima iz 1944.-45. godine moglo pričati javno i bez straha.

Na našu inicijativu predsednici Srbije i Mađarske oformili su mešovitu mađarsko-srpsku akademsku komisiju, četiri godine nakon toga Narodna Skupština Republike Srbije je osudila zločine počinje na civilnim stanovništvom mađarske nacionalnosti u Vojvodini i predsednici dve zemlje su zajedničke položili vence na tada otkrivenim spomenicima u Čurugu, a 2014. godine vlada Srbije je uredbom ukinula kolektivnu krivicu i predsednik vlade Srbije je posetio parcelu broj 44, gde smo sada, kako bi odao pošto stradalima. – izjavio je Pastor na današnjoj komemoraciji.

Neke liberalne grupacije koje sebe nazivaju opozicijom i ne mogu drugačije da se afirmišu na političkoj sceni, sada nas nazivaju fašistima jer želimo da odamo počast svim nevinim žrtvama. Strahote koje su se dogodile ne možemo promeniti i izbrisati, ali je zato naš zadatak i da sačuvamo uspomenu i da sprečimo govor mržnje. – istakao je dr Pastor, naglasivši da je istorija prepuna nemilih događaja i da takvi stavovi izazivaju sukob što dovodi do još više patnje i tuge.

Pastor je poručio da bolno iskustvo iz 1944.-45. godine treba da bude putokaz u suočavanju sa izazovima svetskih razmera, a da nesuglasice dodatno kvare viziju budućnosti kojoj svi treba da težimo.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio