Poslednji pozdrav Ištvanu Pastoru

Na subotičkom Bajskom groblju sahranjen je lider Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor. Porodica, brojni prijatelj, kolege i državnici došli su da iskažu poslednji pozdrav predsedniku Skupštine AP Vojvodine.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić oprostio se rečima da će Pastorovo ime biti zapisano ne samo u mađarskim, već i u srpskim udžbenicima, jer je uradio mnogo za odnose dve zemlje, bio je veliki lider ne samo mađarske države već i Srbije. Predsednik je istakao da je lider SVM-a uvek bio dovoljno snažan da štiti interese i Mađara i Srba, ali uvek i dovoljno pametan da napravi kompromise jer bez dogovora nema ni napretka ni budućnosti. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da su on i predsednik Srbije došli zajedno da se pozdrave sa svojim saborcem i da je to nešto što bi ranije bilo nezamislivo, dok je sada nemoguće da se ne oslanjamo jedni na druge. Predsednik Izvršnog odbora SVM-a Balint Juhas poručio je da je Pastor bio snažan vođa, drugar i dobar strateg.

Sahrani Ištvana Pastora prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Pokrajnske vlade Igor Mirović, ministri Vlade Srbije Miloš Vučević, Tomislav Momirović, Ivica Dačić, Đorđe Milićević i predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić. Sahrani je prethodila komemorativna sednica Skupštine AP Vojvodine koja je održana u Novom Sadu.

Ištvan Pastor je preminuo u ponedeljak, 30. oktobra, u 68. godini života.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio