Prihvatanje i uvažavanje različitosti prava je mera za kvalitetan suživot svih građana Srbije – Danas je „Međunarodni dan tolerancije“

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, da je prihvatanje i uvažavanje svakog oblika različitosti prava mera za kvalitetan suživot svih građanki i građana, i to ne samo u jednom društvu, nego i na čitavoj planeti.

„Međunarodni dan tolerancije“ obeležava se na poziv Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, čije su države članice 16. novembra 1995. godine usvojile Deklaraciju o principima tolerancije. U ovoj deklaraciji je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti i predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih. Tolerancija nas uči kako da harmonizujemo različitosti u jednom društvu, a njena osnova su empatija, moralne vrednosti i poštovanje ljudskog dostojanstva. U tom smislu, naša zemlja je posvećena izgradnji društva čiji građani treba da poštuju i uvažavaju različitosti kultura, običaja, navika, stepena obrazovanja, fizičkog izgleda, životnog doba, imovnog stanja i svega onog što druge ljude čini drugačijima od nas. Bez tolerantnih pojedinaca nema tolerantnog, prosperitetnog društva, a bez tolerantnih društava nema ni tako neophodne tolerancije u svetu, koji je sublimacija svih različitosti našeg univerzuma.

Ljudska bića se rađaju kao različita i imaju pravo i slobodu da se kroz život razvijaju i žive takva kakva jesu, u miru i razumevanju sa drugima. U danima aktivizma, koji traju do 10. decembra, kada se obeležava Dan ljudskih prava, na kraju svake godine podsećamo se svih univerzalnih vrednosti koje su garant poštovanja i unapređenja ljudskih prava.

U ovoj godini svet obeležava i veliki jubilej – 75 godina od donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, što je prilika i obaveza svih da se ukaže na neophodnost očuvanja dostignutih standarda i kontinuiranog zajedničkog delovanja za dalji napredak u očuvanju ljudskih prava. Kao društvo koje želi da sačuva sećanje na svoju prošlost, a da u sadašnjosti kontinuirano razvija kulturu ljudskih prava kroz međugeneracijsku solidarnost, multikulturalnost i unapređenje ljudskih prava u svim područjima društvenog života, moramo biti svesni odgovornosti za budućnost u pogledu negovanja tolerancije i promovisanja tolerantnog ponašanja uvek i na svakom mestu” – navodi se u saopštenju.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio