Projekat „eCarina“ vredan 9 miliona evra

Projekat “eCarina“, kojim se uvodi bespapirno poslovanje u postupake uvoza i izvoza, predstavljen je danas, 13. novembra u Privrednoj komori Srbije, panel diskusijom simboličnog naziva “Carina na klik”. Projekat vredan 9 miliona evra, čiji je cilj da se obezbedi potpuna digitalizacija carinskog poslovanja, sprovodi se uz finansijsku i ekspertsku podršku Evropske unije.

Događaj je okupio širok spektar učesnika, uključujući predstavnike državnih organa, Delegacije Evropske unije u Srbiji i predstavnike brojnih kompanija kojima će digitalizacija carinskih postupaka doneti mogućnost bržeg, lakšeg i ekonomičnijeg poslovanja. Rukovodioci projekata, Nataša Mirković i Ljiljana Jovanović, pomoćnici direktora Uprave carina, predstavile su ključne aspekte projekta, naglašavajući tehnološke i operativne prednosti koje “eCarina“ podrazumeva brže, jednostavnije, predvidivo i sigurno carinjenje robe u potpuno digitalizovanom okruženju. Pomoćnik direktora Uprave carina Nataša Mirković objasnila je da je projekat počeo krajem maja 2023. i očekuje se da će njegova puna primena biti u decembru 2025, dok bi ceo projekat trebao da se okonča krajem maja 2026. godine.

Ovaj projekat znači da ćemo digitalizovati carinske postupke uvoza i izvoza, kao i sistema carinskih odluka sa svim pratećim podsistemima. To konkretno znači brže carinjenje roba u uvozu i izvozu – rekla je Mirković dodajući da će carina zahvaljujući ovom projektu brže obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja.

Tokom panel diskusije, predstavnici kompanija Zlatiborac, Milšped i Ball Packaging, podelili su svoja iskustva sa uvozom i izvozom i očekivanja od implementacije projekta “eCarina“. Najviše interesovanja predstavnici privrede su pokazali za ubrzanje procedura, smanjenje administrativnih prepreka i olakšavanje poslovanja, što će predstavljati veliku uštedu vremena i novca. Projekat “eCarina”, čiji skraćeni naziv označava razvoj carine u Srbiji, realizuje se kroz tri ključna ugovora: usluge razvoja softvera, nabavke hardvera i projekat tehničke pomoći.

Ministarstvo finansija je ugovarač, krajnji korisnik je Uprava carina, a podršku pružaju konzorcijumi koje predvode kompanije Seyfor, Comtrade i Ernst&Young. Ovaj poduhvat će značajno unaprediti efikasnost i transparentnost carinskih procedura, olakšati međunarodnu trgovinu, stvoriti stabilan poslovni ambijent privlačan za strane investitore i doprineti zaštiti interesa građana kroz bolju kontrolu i efikasnije punjenje budžeta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio