Siniša Mali u obilasku „Univereksporta“ radi procene inflacije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali obišao je jutros, 08. novembra prodavnicu „Univereksport” u Beogradu povodom fleš procene Republičkog zavoda za statistiku da se inflacija u Srbiji spustila na 8,5 procenata. Mali je u obraćanju novinarima naglasio da je naša ekonomija snažna i stabilna, te da su mere koje je država preduzela u cilju smanjenja inflacije dale rezultate.

On je istakao da su očekivanja bila da će inflacija da se spusti na jednocifreni nivo tek u decembru, ali se to dogodilo već u oktobru, i ocenio da je akcija „Bolja cena” najviše doprinela tome. Pored toga, kako je dodao, na smanjenje inflacije je uticala i kontrola cena dizela i benzina, kao i nekih životnih namirnica, poput hleba, čija je cena najniža u ovom delu Evrope. Takođe, cena struje i gasa u Srbiji je među najnižima u Evropi, rekao je potpredsednik Vlade i podvukao da se država trudila da utiče na smanjenje inflacije, koja je prouzrokovana krizom u Ukrajini, energetskom krizom i pandemijom koronavirusa. On je ujedno izrazio zadovoljstvo makroekonomskim pokazateljima Srbije, ukazujući na rast BDP-a od čak 3,5 odsto u trećem kvartalu ove godine, rekordni broj zaposlenih, dok su, s druge strane, deficit i javni dug pod potpunom kontrolom.

Menadžer korporativnih komunikacija u „Univereksportu” Tijana Vasić ukazala je na to da je evidentno da je inflacija nastavila da se kreće silaznom putanjom, što je očigledno kroz zaustavljanje promena cena. Prema našim internim podacima, u okviru naše branše, inflacija je ispod zvaničnih podataka objavljenih na nivou celokupnog tržišta, a kada je reč o akciji „Bolja cena” ona je imala pozitivan uticaj na potrošačku korpu, objasnila je Vasić.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio