Srbija dočekala aktuelnu grejnu sezonu dobro pripremljena

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je naša zemlja dočekala aktuelnu grejnu sezonu dobro pripremljena, jer su obezbeđene dodatne rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj.

Đedović Handanović je, otvarajući Gasni forum Jugoistočne Evrope 2023, koji organizuje portal „Energija Balkana”, naglasila da će završetkom gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija dobiti mogućnost da se, osim iz Rusije, snabdeva gasom i iz Azerbejdžana i LNG terminala u Grčkoj.

Trenutno smo na blizu 700 miliona metara kubnih gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj, što je istorijski rekord – predočila je ministarka, istakavši da svaki novi skladišni kapacitet znači veću sigurnost u snabdevanju.

Prema njenim rečima, izgradnja gasne interkonekcije Srbija–Bugarska, kojom će naša zemlja moći da se poveže sa gasovodima TAP i TANAP je u završnoj fazi, pri čemu će radovi fizički biti završeni sredinom novembra, a uporedo će se raditi i na pribavljanju neophodnih dozvola.

Do kraja novembra očekujemo potpisivanje memoranduma o razumevanju između ministarstava energetike Srbije i Azerbejdžana, kao i komercijalnog ugovora između azerbejdžanskog snabdevača i JP „Srbijagas”, i očekujemo da snabdevanje počne do kraja godine – rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, Srbija planira da diverzifikuje i snabdevanje sirovom naftom izgradnjom naftovoda ka Mađarskoj, koji će omogućiti transport do četiri miliona tona nafte.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio