Srbija i Mađarska usaglašeni i za jačanje saradnje u oblasti filmske umetnosti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ministar kulture i inovacija Mađarske Janoš Čak istakli su juče. 02 novembra, tokom sastanka u Budimpešti, obostrani interes dveju zemalja za unapređenje saradnje u oblasti kulture, u skladu sa izuzetno dobrim i prijateljskim odnosima dveju država.

Gojković i Čak su prisustvovali potpisivanju Memoranduma o saradnji etnografskih muzeja Srbije i Mađarske, što potvrđuje veliki značaj i interes za širenje saradnje u oblasti kulturnog nasleđa. Memorandum, koji su potpisali direktor Etnografskog muzeja Srbije Marko Krstić i zamenik generalnog direktora Etnografskog muzeja Mađarske Gabor Vereš, predviđa uspostavljanje povoljnih uslova za dalje razvoj saradnje u oblastima zaštite, očuvanja i promocije etnološkog, antropološkog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao i podsticanje razmene znanja, informacija i stručnjaka u oblasti očuvanja i zaštite. Potpredsednica Vlade je napomenula da je to važno i zbog toga što Etnografski muzej Mađarske predstavlja dobar uzor za inoviranje stalne postavke srpskog muzeja. Sagovornici su naglasili da su ukupni odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji, uz poseban podsticaj na najvišem državnom nivou, o čemu svedoče i prethodna zasedanja dveju vlada, kao i osnivačka sednica Saveta za stratešku saradnju, na kojima je kulturna saradnja dobila dodatni podsticaj, te činjenice da je njihov susret treći u ovoj godini, uvek sa konkretnim dogovorima.

Postignuta je saglasnost i o tome da je važno da se iskoriste brojni potencijali za jačanje saradnje u oblasti filmske umetnosti, pri čemu je dogovoreno da se premijera filma o Janku Sibinjaninu, pored Budimpešte, održi i u Beogradu, gde su se i snimale pojedine scene. Gojković je predložila da se u cilju jačanja kulturnih veza organizuje i manifestacija Nedelja kulture Mađarske u Srbiji i obrnuto kako bi se predstavilo kulturno nasleđe i savremeno stvaralaštvo dveju zemalja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio