U Srbiji se beleži porast gojaznosti i kod dece i kod odraslih

Evropska inicijativa SZO za nadzor gojaznosti dece, COSI, je jedinstven sistem koji više od 10 godina meri trendove prekomerne težine i gojaznosti među decom osnovnoškolskog uzrasta. Šesti krug COSI je održan tokom školske 2021–2023, a rezultati se očekuju sledeće godine.

Prema rezultatima petog kruga u Evropi, 29% dece uzrasta 7 do 9 godina živi sa prekomernom težinom, uključujući gojaznost. Veći je broj dečaka sa prekomernom težinom nego devojčica 31%, naspram 28%. Prema istom izveštaju 87% dece se svakodnevno igra napolju bar sat vremena, a voće jede svaki dan 43% i povrće 34% dece. U Srbiji se beleži porast gojaznosti i kod dece i kod odraslih. Prema rezultatina poslednjeg nacionalnog istraživanja o zdravstvenim ponašanjima školske dece iz 2018. godine, najveći procenat prekomerno uhranjenih devojčica je u petom razredu osnovne škole, 19%, a dečaka u sedmom razredu, 21%. Bar jednom dnevno voće jede 45% devojčica i 39% dečaka, a slična situacija je i sa povrćem, 46% naspram 37%. Tek jedna trećina dece je fizički aktivna svaki dan bar sat vremena, dečaci više nego devojčice. Učestalost unosa voća i povrća opada sa uzrastom školske dece, kao i fizička aktivnost.

Zdravstveni radnici upozoravaju da je prekomerna težina i gojaznost u dečjem uzrastu faktor rizika za razvoj srčanih i plućnih oboljenja, kao i dijabetesa, koštano-mišićnih i probavnih komplikacija sve prisutnijih u dečjem uzrastu. Prekomerna težina u dečijem uzrastu dovodi do deformiteta kostiju i skeleta, lošeg držanja i nepravilnog razvoja tela, loše koordinacije i kontrole pokreta, nespretnosti i češćih povreda. Gojaznost može imati i brojne posledice po mentalno zdravlje u vidu nedostatka samopouzdanja, depresije i poremećaja ponašanja u ishrani.

Evropski dan pravilne ishrane i kuvanja sa decom je inicijativa koja populariše značaj zdrave ishrane među decom na zabavan i atraktivan način podstičući ih da izaberu uravnoteženu ishranu i da se više bave sportom. Veliki deo zdravih životnih navika gradi se u detinjstvu.  Deca koja shvataju važnost zdrave ishrane i znaju kako da biraju svoju ishranu, imaju veću verovatnoću da će voditi zdrav život tokom odraslog doba. Gojaznost se može prevenirati. Brinite o zdravlju vaše dece i učite ih zdravim navikama. Budite im dobar primer – poručuje prim. mrsc. med. dr Nada Kosić Bibić, specijalista socijalne medicine i načelnik Centra za promociju zdravlja.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio