Započeta kampanja „Pokreni se – znanjem protiv dijabetesa“

Udruženje za borbu protiv šećerne bolesti Subotice započelo je kampanju pod nazivom „Pokreni se – znanjem protiv dijabetesa”, koja se sprovodi u okviru projekta podrške civilnom društvu, Novosadske novinarske škole i EU Resurs centra za civilno društvo u Srbiji.

Cilj kampanje je podizanje svesti o dijabetesu, pružanje podrške osobama koje žive sa dijabetesom i edukacija javnosti o važnosti prevencije i rane dijagnoze. Kampanja uključuje niz edukativnih predavanja, radionica i događaja namenjenih različitim ciljnim grupama, a traje do 31. januara 2024. godine.  U okviru kampanje biće obeležen i 14. novembar, Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Gost predavač biće Dr Klara Tucić Nemet, spec. endokrinologije, Opšte bolnice Subotica, a događaj će se održati u Mađarskom kulturnom centru “Népkör” u Subotici s početkom u 16 časova. Tokom događaja, biće organizovano i besplatno merenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska za posetioce. U okviru kampanje želi se skrenuti pažnja na činjenicu da dijabetes može zadesiti bilo koga, što potvrđuje i podatak da je jedna od deset odraslih osoba dijabetičar, a verovatno još toliko ne zna da boluje od ove bolesti.

Obrazovanje je ključno u borbi protiv dijabetesa. Pravilnim načinom života i pravilnim lečenjem, bolest se može dobro kontrolisati, a komplikacije odložiti. Budući da je ova bolest partner za ceo život, podrška grupe može pružiti veliku pomoć i motivaciju.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio