Obeleženo 75 godina muzeja

Svako od nas poseduje knjige, nakit, stare fotografije, ukrase, predmete od keramike pa čak i omot davno pojedene čokolade ili staru bioskopsku kartu koju čuva u kutiji, na dnu ormana kao jednu od sitnica koje život znače. Međutim, ovakvi predmeti mogu biti od velikog značaja za muzeje jer predstavljaju deo nekadašnjeg vremena i kulture.

Upravo iz tog razloga, sinoć 30. novembra, u tematskoj izložbenoj sali Gradskog muzeja Subotica održana je “Izložba novih akvizicija” kojom je ujedno obeležena i 75. godišnjica otvaranja subotičkog Gradskog muzeja koji je svoju prvu izložbu imao 29. novembera, davne 1948. godine. Izložba pruža uvid u akvizicije Gradskog muzeja Subotica u proteklih devet godina obuhvatjući izbor predmeta koje je muzej pribavio u tom periodu na različite načine, iskopavanjem, prikupljanjem na terenu, otkupom ili i putem poklona. Sastoji se iz šest celina od kojih svaka predstavlja jedno odeljenje Gradskog muzeja Subotica, arheološko, istorijsko, etnološko, prirodnjačko, umetničko i muzejsku biblioteku.

Svake godine smo bogatiji. Zaista nam je drago da možemo da prikažemo deo mnogih akvizijca. Ovo je izbor, nemamo mogućnosti da prikažemo sve ali mnogo više biće predstavljeno u katalogu koji je u pripremi. Trudili smo se da svako odeljenje dobije svoj prostor, svaki kustos se trudio da izabere ono što je najznačajnije i što može da prikaže neki presek. Neko se odlučio za jednu poklon zbirku, Arpad Pap je prikazao dar od Lasla Bale, dok su druga odeljenja šarenija, i predstavili više darodavaca ali i otkupe. Pošto smo kompleksni muzej onda su tu i istorija, i arheologija, i biologija umetnost i etnografija – rekla je Olga Kovačev Ninkov, kustos umetničke zbirke naglašavajući da za prijem i primavljanje predmeta uvek postoji i stručna strana svega, ali da se iz muzeja raduju svakom poklonu zbog čega kustosi često idu i na teren.

Kod biologa imamo veoma retku kolekciju jaja, to je jedisntvena zbirka. Posle izložbe kolekcije Bele Duancija prišla mi je jedna Subotičanka, Mirjana Kirbus i dala kovertu kao poklon za muzej i rekla da će sačekati da pogledam. U koverti je bio omot čokolade Moka iz Pionira iz 1957. godine. Kao istoričar umetnosti, ja ga mogu posmatrati i kao dizajn, ali to je i istorija Subotice – kaže Kovačev Ninkov i apeluje na Subotičane da ne bacaju stare fotografije i kutije, već da pitaju muzealce, možda će baš njihov predmet biti dobar za istoriju grada za izučavanje jer sve može da ima svoje mesto u muzeološkom kontekstu.

Prema rečima Akoša Kubičkovića, kustosa istorijske zbirke, u proteklih devet godina na istorijsko odeljenje, ušlo je oko hiljadu predmeta ivto pre svega putem poklona. “Važno je istaći odnos između muzeja i zajednice kojoj muzej pripada, jer svi predmeti potiču iz zajednice i izložba je primer toga, dobre saradnje koja traje 75 godina. Iskreno se nadam da će se ova dobra saradnja nastaviti i ubuduće” – poručio je Kubičković.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio