„Salaš Gradski“ – Gastronomska harmonija čuda u Subotici
„Sve je manje dobrih tamburaša, fijakera, snaša i salaša…” – glasi strofa dobro poznate pesme u kojoj se čovek, sa setom priseća i tuguje za starim salašem, koji je voleo da posećuje. Mnogi će se pitati šta tako magaično u sebi poseduju vojvođanski salaši i zbog čega su ih ljudi toliko voleli da su ih čak i u pesmama opevali.
Salaši su poljska imanja s kućom, ambarom, čardakom i bunarom, prvobitno su služili kao letnja staništa seljaka na kojima bi se odmarali od teških, poljskih radova. Kasnije su momenti odmora obogaćeni dobrom hranom i dobrim vinom, a potpunu sliku ravničarske idile upotpunila je vesela muzika dobrih tamburaša. Tako je rođen salaš, i dok ih je nekada bilo “iza svakoh bagrema i vinove loze”, salaša, onih pravih, u poslednje vreme sve je manje. Pa ipak, ako zanemarimo gradsku buku i dobro oslušnemo subotičke ulice, otkrićemo da je blizu samog centra grada, u krošnjama mirisnih bagremova ušuškan jedan pravi seoski, “Salaš Gradski”.
„Salaš Gradski“ je osnovan pre tri godine sa ciljem da očuva i promoviše tradiciju vojvođanske domaće kuhinje, dobrog domaćeg pića i tamburaške muzike.
– Narod voli salaše, ima nešto specifično u njima što ljude vraća starom načinu uživanja, podseća na vreme naših baka i deka kada se živelo malo drugačije nego danas, malo sporije. Sada je salaša sve manje, ali je ostala ljubav prema njima, upravo iz priča starijih o mestu koje oduše toplinom, veseljem i uživanjem, u duhu starog, autentičnog salaša – kaže nam Norbert Narančik, direktor ugostiteljskog objakta „Salaš Gradski“ koji se nalazi na adresi Grabovačka 23. Ovaj gradski salaš pažljivo je osmišljen i napravljen tako da odiše autentičnim, vojvođanskim duhom, prepun je starih detalja, predmeta, koji su se nekada koristili u svakom domaćinstvu.
Prema Norbertovim rečima, te predmete je danas, sve teže i teže pronaći i kupiti. Svako ko se odluči da poseti „Salaš Gradski“ na njemu može proslaviti i svoj rođendan, veridbu ili neki drugi, bitan događaj u životu, uz tradicionalnu, tamburašku muziku i domaću hranu i vina sa ovih prostora.
Kuhinja nudi meni ručkove, domaća, kuvana jela, domaće supa, pečenja, mesne delikatese sa roštilja i pohovana jela, kao i jela „a la carte“.
– Imamo suhomesnate ovale kao i ovale za četiri, pet osoba koji sadrže oko 700 grama po gostu, a na kojima se mogu okusiti domaći ćevapi, roštilj kobasice, slanina, belo meso, domaći krompiri, ljute pečene i sveže paprike, a po želju možemo dodati i pohovano meso ili karađorđeve šnicle. Tu su uvek i sezonska salata i neograničeno piće. Rakiju nabavljamo domaću, uvek istu i proverenu, kao i domaća vina koja su sa ovih prostora i koja se prave po našoj recepturi. Gosti su zadovoljni i uvek se traži bokal više belog, rozea ili crvenog vina. Kada je u pitanju hrana, imamo sopstvenu farmu za uzgoj životinja, meso je domaće, provereno i jako nam je važno da uvek dobar kvalitet pružamo gostima. Sva hrana se priprema po našoj recepturi, sve su to jela koje su pravile i naše bake, a koja se mogu naći na našem meniju. Trudimo se da su nam porcije bogate jer nam je bitno da se ljudi dobro najedu, da budu srećni i zadovoljni, i da nam se opet vrate – poručuje Norbert Narančik, direktor ugostiteljskog objakta „Salaš Gradski“.
Prema njegovim rečima, osoblje Salaša Gradskog uvek se trudi da izađe u susret željama gostiju. Salaš poseduje i kamion brze hrane koji može da se iznajmi i uz koji je organizovanje bilo kakve proslave ulakšano.
– Dovoljno je samo pozvati da se dogovorimo oko želja i zahteva. Kamion dolazi na adresu, sa sobom nosi i hranu i piće, mi dolazimo pripremljeni pa slavlje odmah može da počne – dodaje kroz osmeh Narančik.
„Salaš Gradski“ najbolju reklamu dobija na osnovu preporuka stalnih gostiju koji se iznova, zadovoljni vraćaju.
– Naši tamburaši su glavna tema i veliki razlog dolaska na „Salaš Gradski“, uz naravno dobra vina i dobru večeru. Kada smo otvorili „Salaš Gradski“, bili smo pozitivno iznenađeni reakcijom Subotičana koji su nas brzo zavoleli. Dolaze nam stariji ali i mlađi gosti, svako ko želi da se dobro opusti, proveseli i dobro najede. Gosti dolaze i odlaze zadovoljni uslugom koju pružamo, kao i pozitivnom energijom i druženjem. Posećuju nas sa svih strana, iz Novog Sada, Beograda, Mađarske, Hrvatske, dolaze nam gosti is Rusije i Ukrajine, njima se posebno dopada naša ponuda domaćih rakija i pića – kaže nam Norbert Narančik, direktor ugostiteljskog objakta „Salaš Gradski“ i dodaje da se naredne godine planira pokretanje apartmana na Paliću, a zbog velike potražnje, najavljuje se da će „Salaš Gradski“ da se širi i prema Žedniku, gde će se organizovati proslave za veći obim gostiju.
„Salaš Gradski“ nalazi se na adresi Grabovačka 23, njegovo radno vreme je četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom. Doručak se služi od 8 do 11 časova, radnim danima od 12 do 17 časova služe se meni ručkovi, a vikendom se radi od 12 časova do jedan sat iza ponoći, kada se, osim u dobroj hrani i piću, može uživati i u muzici tamburaša. Stoga je svakako poziv da dođete i posetite „Salaš Gradski“ u ulici Grabovačka, 23, gde se toče dobra vina, jede se samo domaća hrana i gde tamburaška muzika svira, kao da je „par slavuja bira“.