WWF Adria posadila šumu hrane za učenike škole „Vuk Karadžić“ u Somboru

U nedelji kada se obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, WWF fondacija i učenici osnovne i srednje škole „Vuk Karadžić“ iz Sombora, uz podršku kompanije GDi Solutions posadili su “šumu hrane“.

U zajedničkom poduhvatu svetske organizacije za zaštitu prirode WWF, zaposlenih GDi Solutions i kolektiva ove škole u Somboru juče, 05. decembra je za decu i sa decom posađeno oko 50 sadnica voća, začinskog i medonosnog bilja sve u skladu sa principima permakulture i regenerativne poljoprivrede.

Zasad će imati za cilj da učenicima škole omogući prostor u kom će moći da borave, provode kvalitetno vreme, uče o održivom razvoju, permakulturi, regenerativnoj poljoprivredi i da kroz neko vreme uživaju u plodovima voća koje će ovaj zasad dati. Kroz holistički pristup i svest o tome da smo deo šireg ekosistema želimo da postavimo temelje izgradnje skladne, održive i pravedne budućnosti i da pokažemo da ovakav pristup radu, uz vraćanje viškova nazad prirodi, omogućava paralelno vođenje brige o ljudima i planeti – izjavio je Goran Vreljanski iz WWF Adrije.

Dvorište škole „Vuk Karadžić“ krasiće desetine sadnica šljiva, višanja, breskvi, zove, lavande, ruzmarina, katalpe i ostalog bilja koje će u sinergiji pomagati jedna drugu i tako same održavati svoj mali ekosistem. Zajedno sa zaposlenima – volonterima kompanije Gdi Solutions uređen je i preostali deo dvorišta i opremljen postojeći staklenik.

Na ovaj način, trudimo se da našim mladim generacijama, prenesemo znanje ali i potrebu da očuvaju i zaštite životnu sredinu. Kako učenici budu stasavali, sa njima će rasti i drveće i biljke koje su posadili i tako će još od malih nogu steći naviku čuvanja i uživanja u ovom malom kutku prirode – istakla je Sonja Durut, direktorka škole.

Osim sadnica, za školu je obezbeđena i velika količina semena cveća, materijali i alati potrebni za rad u voćnjaku, bašti i stakleniku popput ašova, motika, rukavica, trimera i sličnog, organsko đubrivo kao i komposter i hoteli za insekte. Osmišljavanje i realizaciju čitavog projekta pomogla je kompanija GDi Solutions koja ne samo da je sredstvima podržala akciju nabavke potrebnog sadnog i drugog materijala, već su i njihovi zaposleni bili volonteri prilikom sadnje. Ovom su prilikom učenicima osnovne i srednje škole „Vuk Karadžić“ ujedno podelili i novogodišnje paketiće i tako i zvanično započeli prazničnu sezonu.

GDi Solutions sa velikim ponosom saraduje sa WWF i podržava ovu ekološku inicijativu u Somboru. Pružanje podrške ovakvim inicijativama sastavni je deo našeg sveobuhvatnog Gdi Do Good programa, koji predstavlja posvećenost GDi grupe razvoju nauke, obrazovanja i umetničkog stvaralaštva, kao i sprovođenju humanitarnih aktivnosti, a sve sa ciljem stvaranja održive budućnosti za sve. Posebno me raduje što smo i mi zaposleni volontirali tokom ove akcije, aktivno doprinoseći stvaranju pozitivnih promena u zajednici – naveo je Ninoslav Mitrić, direktor GDi Solutions.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio