Izložba u centru Subotice o zadužbinama Nemanjića

U okviru zvaničnog obeležavanja Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, danas, 14. februara, u centru grada ispred Gradske kuće postavljena je izložba Muzeja grada Beograda pod nazivom “Vladarske zadužbine dinastije Nemanjić”. Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov i potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić. Zadužbine loze Nemanjić imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju, a panoi ilustrovani fotografskim materijalom posetiocima približavaju arhitektonska, slikarska i skulptorska dostignuća spomenika kulture – Bogorodičinu crkvu u Studenici, Žiču, Mileševu, Sopoćane, Gradac, crkvu Bogorodicu Ljevišku, Staro Nagoričane, Gračanicu, Dečane i Mateič.

– U narednih nekoliko dana imaćemo priliku da vidimo jedan deo istorije našeg naroda prikazan kroz fotografije koje nam govori koliko smo mi bogat narod, koliko treba da volimo i poštujemo našu istoriju i Srbiju. Izložba koja govori o vladarskim zadužbinama dinastije Nemanjić ne govori samo o arhitekturi srpskih kraljeva, već o kontinuitetu jedne dinastije. U vreme Nemanjića srpska država doživela je svoj procvat na geopolitičkom i kulturnom planu i uživala je ugled koji posle toga nije prevaziđen – istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade Branko Ćurčić uz naglasak da su manastiri kroz vekove bili obeležja i tvrđave srpskog naroda, bedemi srpske kulture.

Prema njegovim rečima, postavka prikazuje manastir Studenicu koja predstavlja jednu od najznačajnijih zadužbina Nemanjića ne samo zato što je nastala među prvima i ne zbog svoje monumentalnosti, već zbog značaja poruke koju nam šalje.

– Studenica i drugi manastiri pružili su našim precima čvrst oslonac i sprečavali porobljavanje, pokrštavanje i nestanak naroda. Nemanja je pozvao italijanske majstore da izvrše slikarske radove tako da možemo reći da je iznutra to jedna zapadna crkva, a kada Studenicu pogledamo od spolja vidimo jednu vizantijsku odnosno istočno crkvu, dakle Nemanja, vladar jedne male zemlje, poručuje da je Srbija pomalo zapadna i pomalo istočna, a najviše svoja i nezavisna – poručio je Ćurčić naglašavajući važnost poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, kao i regionalnu saradnju koja ima značaju ulogu zbog multietničnosti, pogotovo na severu zemlje. Muzeju grada Beograda Ćurčić je čestitao jubilej, 120 godina od osnivanja.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Tomislav Žigmanov čestitao je 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije svim Subotičanima, uz poruku da je to datum kojim se obeležavaju dva bitna događaja u novijoj srpskoj istoriji, početak Prvog srpskog ustanka 1804. godine i zakletvom potvrđen Prvi ustav Knjaževstva Srbije 1835 godine.

Oba događaja predstavljaju početak razvoja moderne srpske države koja je još početkom 19. veka utemeljena na slobodarskog duhu vladavini prava i pravnoj državi. Zadužbine loze Nemanjića imaju dubok istorijski i duhovni značaj za Srbiju i svedočanstvo su snage srpske države kao i vrednosti kulture koju je srpski narod čuvao tokom burne i duge istorije. Zadužbinarstvo je kroz istoriju imalo veliki značaj za očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda i pravoslavne vere, zahvaljujući svojim zadužbinama kroz vekove i vreme, koje često nije bilo naklonjeno, srpski je narod sačuvao svoje korene i istorijsko pamćenje, verni dokaz umetničkog i graditeljskog stvaralaštva Srba, trajan arhitektonski i slikarski zapis o srpskim vladarima, duhovnom stanju i o sveukupnom društvenom napretku Srbije toga doba – istakao je Žigmanov, dodajući da je ta važnost prepoznata i 1986. godine kada je manastir Studenica uvršten na UNESCO-vu listu svetske baštine.

– Kao što nas i Sretenje podseća na obavezu negovanja slobodarske i demokratske težnje srpskog naroda koje su utkane u ova dva značajna istorijska događaja, slavna tradicija srpske države osim što nas nadahnjuje i inspiriše u svakodnevnom poslu, doprinosi poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, temeljnih vrednosti našeg današnjeg društva – zaključio je Žigmanov u svom obraćanju.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio