Na snazi novi Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja

Od danas, 22. februara sa primenom počinje novi Pravilnik o postupanju škola u slučaju nasilja koji je usklađen sa izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovavanja i vaspitanja u proteklih godinu dana. Novim pravilnikom obuhvaćene su i preventivne mere što do sada nije bio slučaj.

– Tim za zaštitu od nasilja sada ima mnogo veća ovlašćenja, mogućnost udaljavanja učenika iz neposredno obavezno vaspitnog rada, što ne znači udaljavanje iz škole, ali u vremenu najmanje od pet dana do 20 dana koliko traje vaspitno- disciplinski postupak Propisane su intervencije za krizne događaje, neke su smrt učenika, nasilna smrt učenika, smrt usled saobraćajne nezgode, samoubistvo učenika ili zaposlenih, masovne tuče, zemljotresi, kao i višestruka ubistva koja smo imali tokom majskih tragedija, koja su pogodile ceo sistem i bile okidač za uvođenje ovih procedura –  pojasnila je šef Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju pri Ministarstvu prosvete Snežana Vuković, a prenosi Euronjuz.

Novim pravilnikom takođe su definisane i krizne situacije koje na direktan ili indirektan način mogu pogoditi školsku zajednicu, kao i koraci postupanja u vreme i nakon kriznog događaja. Pravilnik je zvanično objavljen 14. februara, a njegova primena započinje od danas, 22. februara.

Pored novog Pravilnika, Ministarstvo prosvete je izradilo i priručnik „Postupanje ustanova obrazovanja i vaspitanja u kriznim događajima“ u cilju osnaživanja zaposlenih za postupanje i pružanje podrške učenicima, roditeljima i nastavnicima u situacijama suočavanju sa kriznim događajima koji su na neposredan ili posredan način pogodili školsku zajednicu. Priručnikom su date smernice i preporuke za organizovanje načina rada škola nakon kriznog događaja, kao i preporuke za komunikaciju sa medijima i kreiranje saopštenja o kriznom događaju za učenike, roditelje i zaposlene. Kako navode iz Ministarstva prosvete, u narednom periodu biće realizovane i obuke zaposlenih radi efikasnog reagovanja u situacijama suočavanja sa kriznim događajem.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio