Obeležan Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Danom „ružičastih majica“ u OŠ Jovan Mikić, po peti puta za redom, obeležen je Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i skrenuta pažnja na važnost ove teme u životu svih đaka škole. Prigodnom priredbom školarci su izrazili svoje mišljenje, a ujedno su nagrađeni najbolji dečji radova sa konkursa na temu vršnjačkog nasilja, kojem su se rado odazvale sve subotičke osnovne škole.

– Ovaj dan je ustanovljen u Kanadi, pre nekoliko godina, kada je učenik, solidarišući se sa majkom, obukao ružičastu majicu zbog čega je bio izložen vršnjačkom nasilju. Naši učenici su ovaj datum prihvatili kao dan koji vrlo rado obeležavaju i pripremaju, potrudili smo se da uključimo i druge subotičke škole raspisujući konkurs na temu borbe protiv nasilja, a moto ovogodišnje manifestacije bio je „Slušam tuđim ušima, gledam tuđim očima i osećam srcem svoga druga“ – izjavila je Marija Milodanović, direktorka OŠ Jovan Mikić iz Subotice, dodajući da je sa dobrim porukama, primerenim manifestaciji, na konkurs stiglo mnogo likovnih i literarnih radova ali i onih iz oblasti filma i stripa.

Najbolji od njih prigodno su i nagrađeni u sklopu svečanoog programa.

– Ovog dana podsećamo decu da je veoma važno biti empatičan i razumeti druge oko sebe, kao i da sve međusobne konflikte treba da rešavaju upravo tako, empatično, sa razumevanjem i veoma racionalno, bez upotrebe bilo kakvog nasilja, fizičkog, psihčkog ili nasilja bilo kojeg drugog oblika. Naš cilj je da se na najbolji mogući način i najviše koliko se može suzbije vršnjačko nasilje kojeg je nažalost, u društvo mnogo. Učenici nauče mnogo iz ovakvih programa i to ima dobar efekat – naglasila je Milodanović podsećajući da je današnja svečanost bila samo jedan od programa u oblasti borbe protiv vršnjačkog nasilja kojim se ova osnovna škola bavi.

Učenici škole naglasili su da vršnjačko nasilje bilo kog tipa treba odmah prijaviti, u školi i roditeljima od kuće jer je, prema njihovom mišljenju, svaka odrasla osoba dužna da pomogne detetu. Prvu pomoć i razmevanje uvek mogu uputiti i drugari iz klupe i razreda.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio