Školi “Sonja Marinković” donirana kosa stepenišna stolica

Osnovnoj školi “Sonja Marinković” u Subotici danas, 13. februara donirana je kosa stepenišna stolica, značajna donacija za sve đake koji imaju potreškoća u kretanju. Pomagalo je donirala društveno odgovorna kompanija “Sistematiks” doo iz Subotice čiji je vlasnik Žarko Radonjić, nekadašnji junak sa Košara. Radonjić je i prethodnih godina bio humano aktivan, naročito prema Opštoj bolnici Subotica tokom pandemije kovida 19.

– Lokalna samouprava ima izvanrednu saradnju sa subotičkim privrednicima koji se na svaki poziv grada momentalno odazivaju. Škola “Sonja Marinković” je 2018. godine doživela potpunu rekonstrukciju sredstvima grada Subotice i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, u visini od 74 miliona dinara, opremljena je najsavremmenijom opremom za obrazovanje đaka – izjavio je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić dodajići da je, računajući od 2016 godine, Grad za rekonstrukciju i izgradnju objekata osnovnog i srednjeg obrazovanja izdvojio oko 405,3 miliona dinara.

Prema Bakićevim rečima, za tekuću godinu u budžetu Grada je za funkcionisanje osnovnog obrazovanja opredeljeno 486,5 miliona dinara, odnosno 70,2 miliona dinara više nego u 2023. godini što govori o posvećenosti lokalne samouprave prema obrazovanju.

– Subotička lokalna samouprava takođe ulaže ogromne napore kod pripreme projektne dokumentacije radi apliciranja na konkursima, kako kod inostranih fondova tako i kod pokrajinskih i republičkih institucija, što je rezultiralo da se u proteklih nekoliko godina uložilo više u objekte osnovnog i srednjeg obrazovanja, vrtića, učeničkih i studentskih domova i svih vitalnih objekata značajnih za obrazovanje, nego u prethodnih nekoliko decenija – naglasio je Bakić.

Kosa stepenišna stolica je, prema rečima direktora Osnovne škole “Sonja Marinković”, Pajice Bašića, značajna donacija jer obrazovne ustanove koje su građane u ranijem periodu nisu opremljene za decu koja imaju poteškoće u kretanju.

– Trudili smo se da napravimo dobar pristup školi ali stepenice su bile prepreka. Svakoj školi je nešto ovako potrebno jer se sve više susrećemo sa decom koja imaju ovakve potrebe i zato nam je drago da i dalje postoje ljudi poput Žarka koji tako nešto mogu da doniraju. Trenutno imamo devojčicu koja će sada peti razred i kojoj bi kabinetska nastava bila problem, zbog toga je ova donacija od velikog značaja – poručio je Bašić dodajući da OŠ “Sonja Marinković” trenutno pohađa 775 učenika raspoređenih u dva objekta.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio