Hemijsko-tehnološka škola obeležila 125 godina postojanja

Subotička Hemijsko-tehnološka škola, nekada poznata kao “Lazar Nešić”, obeležila je danas, 22. marta, 125 godina svog postojanja. Tim povodom, u Domu učenika srednjih škole upriličena je svečanost kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici, između ostalih posebni savetnik Ministra prosvete dr Zoran Kostić i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

Danas je veliki dan ne samo za našu školu već i za obrazovanje u Subotici, osim Dana Hemijsko-tehnološke škole proslavljamo i 125 godina obrazovanja u Subotici. Imamo veliku čast i ponosni smo što baštinimo tradiciju obrazovanja. Hemijsko-tehnološka škola je zahvalna kako ministarstvu, tako i Gradskoj upravi. Imamo priliku da idemo najboljim stopama obrazovanja u Subotici i da damo svoj doprinos razvoju lokalne privrede, zajednice i ispunjavamo svoju ulogu koja nam je data – poručio je direktor ustanove Nikola Matković, dodajući da Hemijsko-tehnološku školu trenutno pohađa 608 učenika na četiri obrazovna profila i dva nastavna jezika. U narednoj godini planira se upis đaka na devet obrazovnih profila.

Cilja ministarstva i cilj svake škole jeste da pružimo našim učlenicima kvalitetno obrazovanje. Znanja kolika god da su, moraju se obnavljati i inovirati. Ministarstvo prosvete radi na tome uporno, donoseći nove standarde u svim obrazovnim profilima, donoseći kompetencije za nastavnike i direktore, donoseći standarde za proveru kvaliteta rada škola. Po svim tim standardima, Hemijsko-tehnološka škola Subotica je dobila četvorku, najvišu ocenu koja se može dobiti. U ovoj školi imamo fantastičan spoj teorije i prakse. Deca po dobijanju diplome mogu odmah da rade poslove za koje su učili – istakao je Zoran Kostić, posebni savetnik Ministra prosvete.

Priča o objektu koji ima svoju bogatu istoriju iz daleke školske 1898/99. godine zapravo je priča o zgradi koja je kroz svoju istoriju dugu više od jednog veka, tačnije punih 125 godina, bila uvek u funkciji obrazovanja.

Hemijsko-tehnološka škola Subotica dobro je poznata po izuzetnim rezultatima koje postižu njeni učenici. Prva mesta na republičkim takmičenjima iz hemije, tekstilstva i proizvodnje i prerade hrane, brojni sportski uspesi vaših đaka, nagrada Evropske unije  za razvoj preduzetništva, kao i prestižna Svetosavska nagrada pokazuju koliko se ova škola ističe na mapi srednjih škola Republike Srbije – rekao je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, dodajući da je rekonstrukcija i adaptacija školske zgrade finansirana od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima sadašnjeg Mistarstva, najveća investiciju u obrazovanju sa 236 miliona dinara, samo za prvu fazu projekta.

Vaši uspesi na svim poljima i težnja da ambijent u kome radite bude dostojan škole 21. veka i najviših standarda, doveli su do toga da zajedničkom podrškom Grada, pokrajine i države Srbije danas ovaj objekat blista punim sjajem i predstavlja ne samo sjajan ambijent u kome se mladi školuju, nego i kulturno istorijski spomenik koji je ponos ovog grada – naglasio je Bakić dodajući da je u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Grad Subotica zajedno sa Ministarstvom prosvete podržao projekat rekonstrukcije dvorišnog objekta i njegove prenamene u veterinarsku stanicu – vežbaonicu čija je vrednost 19,25 miliona dinara.

foto:/ arhiva LovaLova portala

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio