Da li smo svesni kada igramo na sreću, a kada se kockamo?

U organizaciji Udruženja “Agos” juče, 18. aprila je na Otvorenom univerzitetu održana stručna tribina na temu prevencije bolesti zavisnosti od igara na sreću, pod nazivom „Zdrave granice – zdrava igra“. Ova tematika je, prema mišnjelju stručnjaka prisutna u svim nivoima društva, a od velikog je značaja za sve koji se bave sferama zdravstva, obrazovanja i socijalnim pitanjima. Tribina je održana sa ciljem da se sve više ljudi, pre svega populacija mladih, upozna sa prvim znacima problematičnog kockanja, prevencijom i granicama gde ova zabava postaje ozbiljan životnji rizik.

Tribina govori o prevenciji i ranom prepoznavanju patološkog kockanja. Cilj je da pokažemo građanima i da ih naučimo da je kockanje jedan kontinuirani vid ponašanja u okviru kojeg postoji vremenski period kada možemo da reagujemo ako dođe do poremećaja i da napravimo razliku između toga šta je zabava i na koji način može da se kocka ili kladi, a kada to već prerasta u problem – istakla je dr Olivera Sbutega Filipović, specijalista psihijatrije iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu dodavši da postoje određeni znaci kada iz tog nekog odgovornog kockanja i zabave cela situacija može preći u problematično kockanje.

Prema njenom mišljenju, neki od prvih znakova su da trošimo više novca nego što planiramo i da veći vremenski period provodimo u objektima gde je moguće “kladiti se na sreću”, a prave poteškoće nastaju kada krenemo u prva prikrivanja jer je u porodici neko primetio naš problem i počeo je da nam prigovara. Kada su u pitanju mladi, problem postaje evidentan sa padom efikasnosti u školskim obavezama i tada je neophodno da se reaguje na vreme jer je pravovremena reakcija dosta značajna za dalji tok lečenja.

Važno je stvar ne prepuštamo slučaju da će ona proći, da obavimo razgovor i da imamo strpljenja, da ne očekujemo uvek da će osoba preko puta razumeti šta joj kažemo, moramo da imamo razumevanja i da potražimo stručnu pomoć, to je najbolje. Kada osobe koje imaju problema sa kockanjem dođu u referentnu ustanovu, uvek mogu dobiti adekvatne savete, kako pacijenti tako i cela porodica – napominje dr Sbutega Filipović.

Adolescencija je, kako kaže, veoma rizičan period, pre svega jer je kockanje ilegalna radnja do 18. godine života. Ipak, iskustva pokazuju da se mladi sa kockanjem susreću u najranijem dobu, pre punoletstva, a čak polovina slučajeva koja dolazi na lečenje imala je kontakte sa igrama na sreću do 16. godine života.

Praksa je pokazala da se za lečenje najčešće javljaju oni koji su između 20. i 40. godine života, a iako muška populacija i dalje preovlađuje i prednjači u ovom poroku, podaci pokazuju da nisu samo muškarci oni koji se javljaju zbog ovog problema.

Tribini su prisustvovali i predsednik Udruženja „Agos“, Dragan Škrbić – bivši proslavljeni rukometaš i reprezentativac, kao i članovi Gradskog veća Ilija Đukanović, Nataša Aleksić i sekretar Sportskog saveza Subotice, Dejan Vuković.

foto:/ LovaLova portal

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio