Intervju sa Stevanom Bakićem – „Glavni fokus su nam građani“

Aktuelni gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić nosilac je liste „Aleksandar Vučić – Subotica sutra“ na predstojećim lokalnim izborima koji će se održati u nedelju, 2. juna. Bakić je funkciju gradonačelnika Subotice obavljao u protekle četiri godine, a koje kapitalne projekte koaliciona lista, čiji je predstavnik, planira da uradi u narednom periodu, saznali smo u izjavi koju je dao za „LovaLova“ portal.

Koaliciona lista „Aleksandar Vučić – Subotica sutra“ je lista odgovornih, ozbiljnih i obrazovanih ljudi što smo i pokazali u prethodnom periodu rokovođenja gradom Subotica. Na osnovu hiljadu obavljenih razgovora sa građanima, pokazali smo da su nam upravo oni glavni fokus, jer smo gledali da im izađemo u susret u rešavanju komunalnih, socijalnih i imovinsko-pravnih pitanja, a pri tome smo usvajali određene sugestije i predloge sugrađana, u nekim stvarima smo istrpeli i kritike. Ono što je najbitnije jeste da u naredni period ulazimo sa ozbiljnim projektima, neki su već završeni, a neki u fazi pripreme, imamo ozbiljne planove, a dokazali smo da smo sve obećano i uradili – ističe nosilac liste „Aleksandar Vučić – Subotica sutra“, Stevan Bakić i dodaje da prvi ozbiljan projekat koji se planira jeste rekonstrukcija Opšte bolnice Subotica.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat je izuzetno bitan, ne samo za grad, već i za ceo region, jer preko 300.000 građana gravitira prema subotičkoj bolnici. Bakić objašnjava da će se projekat realizovati u dve faze, prva faza predviđa rekonstrukciju 32.000, a druga 3.000 kvadratnih metara što znači da je projektom obuhvaćeno ukupno 35.000 kvadrata u oko dvadesetak objekata bolničkog kompleksa.

Drugi važan projekat za građane Subotice je projekat „Čista Srbija“, prema mišljenju aktuelnog gradonačelnika, jedno od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u istoriji grada.

U pitanju je izgradnja kanalizacione mreže u dužini od 110 km, sa dva prečistača otpadnih voda u Mesnim zajednicama „Bajmok“ i „Čantavir“. Pod pomenutih 110, za grad se planira 50 km, za naselje Palić 10 km i za Mesne zajednice „Bajmok“ i „Čantavir“ po 25 km kanalizacione mreže. Treći izuzetno važan projekat vezan je za oblast ekologije, u pitanju je sanacija nesanitarne deponije „Aleksandrovačka bara“ koji će se sprovoditi u četiri faze, a vrednost tog projekta je nepunih 6,5 miliona evra – naglasio je Bakić.

U naredne četiri godine planiraju se i ozbiljna investiciona ulaganja u predškolsko obrazovanje, pre svega u završetak izgradnje Centralne kuhinje kao i njeno opremanje, čime će grad nakon dužeg perioda steći savremenu kuhinju za pripremu obroka namenjenu najmlađim sugrađanima. Aktuelni gradonačelnik takođe najavljuje i dogradnju objekata u dva najveća vrtića PU „Naša Radost“ na teritoriji Subotice – vrtić „Mandarina“ u Mesnoj zajednici „Dudova šuma“ i vrtić „Sanda Marjanović“ u naselju Prozivka, a takođe je pripremljen i projekat za izgradnju ambulante na Paliću.

Ono što će svim Subotičanima, a prvenstveno mlađoj populaciji, biti najviše na korist jesu sportski objekti na teritoriji Subotice čija se izgradnja takođe planira.

Subotica je kroz istoriju svoje ime menjala oko 300 puta ali jedan naziv, „grad sporta“, nikada nije. Sa ponosom nosimo zvanje „Evropski grad sporta“ za 2024. godinu, shodno tome moramo i da se ponašamo, da razvijamo sportsku infrasturkturu. To podrazumeva izgradnju nove sportske hale, izgradnju hokej hale za čega je projekat već u pripremi, a sve je spremno i za izgradnju gradskog fudbalskog stadiona, ova tri projekta ćemo uraditi kao jedan sportski centar na Segedinskom putu, u prodžetku Druge kasarne, gde ćemo kasnije prilagoditi i parking mesta potrebna za održavanje svih manifestacija kada objekti budu gotovi. Ulažemo i u putnu infrastrukutu, pri završetku je projekat brze pruge Beograd – Novi Sad – Subotica – Granični prelaz Kelebija – Budimpešta. Kod završetka tog projekta došlo je do oštećenja određenih ulica u našem gradu. Železnica, nažalost prolazi kroz sam centar grada, samim tim i relizacija projekta znatno je teža nego kada je železnica izmeštena van grada, ali već smo napravili plan gde ćemo, u saradnji sa Republikom Srbijom, sanirati sve oštećene ulice i obnoviti našu putnu infrastrukturu – poručuje Bakić, uz podsećanje da su i tokom protekle četiri godine ogromna ulaganja investirana da istom polju.

Prema rečima sagovornika, ravnomeran razvoj gradskih i prigradskih mesnih zajednica bio je imperativ u rukovođenju gradom, a na isti način planira se i njegov dalji napredak, u planu je uređenje centralnog trga grada Subotice kao i izgradnja otvorenih teretana, poput onih u Mesnim zajednicama „Ker“, „Prozivka“ i „Kertvaroš“ koje su dale odlične rezultate.

Na listi kapitalnih ulaganja, u protekle četiri godine, našle su se i brojne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, poput Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, a sa ovom tendencijom, prema Bakićevim rečima, nastaviće se i u predstojećem periodu.

Planiramo ulaganja i u rekonstrukciju osnovnih i srednjih škola, od 2016. godine do danas imali smo ulaganja sa sva tri nivoa vlasti, republičkog, pokrajinskog i gradskog, u objekte srednjeg i osnovnog obrazovanja u vrednosti od milijardu i 90 miliona dinara, to su istorijska ulaganja kada su u pitanju objekti obrazovanja. Planiram da nastavimo sa još više rada, energije i posvećenosti jer nas čeka dosta posla, ono što je najbitnije da održimo jeste finanskijska stabilnost, jer sve što smo radili, pogotovo kada je lokalna samouprava u pitanju, omogućila nam je upravo finanskijska stabilnost. To nije moje mišljenje, već zaključak relevantnih organa države Srbije. Zato bih poručio svim građanima Subotice da 2. juna, na predstojeće izbore izađu u što većem broju i da zbog budućnosti svoje dece, grada i države Srbije zaokruže listu broj jedan – zaključuje Stevan Bakić, nosilac liste „Aleksandar Vučić – Subotica sutra“ u izjavi za „Lova Lova“ portal.

foto:/ Medija centar Subotica

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio