Mnoštvo događaja u slavu Vidovdana u SKC Sveti Sava

Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Zadružbina Dušana Radića organizuje kulturne programe „U slavu Vidovdana“ koji će se održati  25., 26. i 27. juna u prostoru subotičkog Srpskog kulturnog centra. Svi događaji počinju u 19 časova.

Za utorak, 25. jun najavljuje se otvaranje izložbe fotografija „Gavrilo Princip i Mala Bosna“. Fotografije svedoče o događajima iz Sarajeva 1914. godine. Izložbu je pripremio doktor istorijskih nauka Miloš Vojinović sa Balkanološkog instituta u Beogradu. O izložbi će govoriti Sava Samardžić, istoričar.

Istog dana rganizuje se i predavanje „Sveti Sava i Domentijan“ profesora dr Dragiše Bojovića sa Filozofskog fakulteta Niškog Univerziteta. Na njegovu inicijativu je po prvi put, ne samo u istoriji na Filozofskog fakultetu u Nišu, već i po prvi put na jednoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji, oformljen predmet posvećen prvom srpskom Arhiepiskopu i prosvetitelju, Svetom Savi.

U sreda, 26. jun održaće se predstavljanje knjige „Put u Nigde – Otkrivanje Srba od Kapadokije do Karpata“, autora Borisa Subašića. Knjiga Borisa Subašića samo je žanrovski određena kao putopis, zapravo je antropološka studija koja govori o fizionomiji ljudi na način na koji su o tome pisali antropolozi sa kraja 20. veka. Autor ove knjige obilazi mesta na kojima niko drugi nije bio ili su to mesta na koja srpska noga nije davno kročila. Gosti na promociji biće Borislav Čeliković, urednik i Boris Subašić, autor, novinar, pisac

U četvrtak, 27. jun, takođe od 19 časova organizuje se predstavljanje knjige „Religija u društvu, kulturi i politici“, autora dr Darka Tanaskovića. U knjizi profesora emeritusa i akademika Darka Tanaskovića su sabrani njegovi izabrani ogledi, intervjui, članci i rasprave. Gosti promocije su dr Vladan Tatalović, predsednik uređivačkog odbora izdavačke kuće Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke “Duhovna reč“, prof. dr Slobodan Vladušić i dr Darko Tanasković, autor dela.

foto:/ SKC Sveti Sava

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio