Objavljeni konačni rezultati raspodele učenika po školama i profilima

Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, 1. jula da su konačni rezultati raspodele učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima objavljeni juče na portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs), dva dana ranije nego što je to predviđeno Kalendarom.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović poželela je svim učenicima uspešan upis u srednje škole i dalji nastavak školovanja, i istakla da su Ministarstvo prosvete i Vlada Srbije omogućili dodatne resurse i podršku za veću efikasnost i kraće rokove za dobijanje informacija o rezultatima.

Đukić Dejanović je naglasila da je ranija objava rezultata raspodele učenika po obrazovnim profilima ostvarena zahvaljujući unapređenju informacionog sistema i procesa za realizaciju završnog ispita i upisa u srednje škole. Ministarka je ujedno istakla da će Vlada Srbije, Ministarstvo prosvete, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Fakultet organizacionih nauka nastaviti da unapređuju proces završnog ispita i upis u srednju školu kako bi se deci pruži maksimalna podrška tokom ovako važnog procesa za njihovu budućnost.

Ministarka je predočila da je u prvom krugu raspoređeno 59.091 učenika, pri čemu je u jednu od prve tri želje raspoređeno 81,43 odsto učenika, što je dobar rezultat, jer su učenici i njihovi roditelji ili drugi zakonski zastupnici dobro sagledali uspeh i ostvarene bodove na završnom ispitu.

Đukić Dejanović je ukazala na to da je po prvom opredeljenju raspoređeno 35.863 učenika, po drugom 8.147 i trećem 4.163 učenika, dodavši da su najtraženiji obrazovni profili u područja rada zdravstva i socijalne zaštite u medicinskim školama.

Od ostalih škola, posebno visok indeks popularnosti je bio za srednje škole –  Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj u Novom Sadu, Srednja turistička škola na Novom Beogradu – hotelijerko-restoraterski tehničar, kao i za Vazduhoplovnu akademiju – avio-tehničar za vazduhoplov i motor, precizirala je ministarka, napomenuvši da je svaki učenik imao pravo da iskaže 20 različitih opredeljenja za obrazovne profile.

Prema njenim rečima, u četvorogodišnje obrazovne profile upisano je ukupno 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, dok je u trogodišnje  obrazovne profile upisano 10.125 učenika.

Ministarka je navela da posle prvog upisnog kruga, 1.524 neraspoređena učenika ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upiše na preostala slobodna mesta, pri čemu je u četvorogodišnjim profilima preostalo 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj 3.783.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem, i iz inostrastva, korišćenjem navedenog portala Moja srednja škola počev od 2. do 6. jula, ili odlaskom u srednju školu.

U utorak, 2. jula, učenici koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu moći će preko portala Moja srednja škola ili neposredno u osnovnoj školi da predaju listu opredeljenja, dok će 3. jula biti objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima u drugom upisnom krugu.

Svi oni učenici koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.

foto:/ Freepik.com

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio