1000 naučnika zaključilo da uništavamo prirodu bezobzirnom brzinom

Veliko istraživanje na kojem je učestvovalo više od 1000 naučnika iz 95 zemalja je zaključilo kako čovečanstvo uništava prirodne izvore bezobzirnom brzinom. Nakon završenog istraživanja, naučnici su upozorili da suviše brzo uništavamo šume, okeane, reke i atmosferu što će skupo koštati buduća pokoljenja.

Istraživanje je pokrenuto pre četiri godine kada su Ujedinjeni narodi odlučili saznati koliko će uništavanje okoline negativno uticati na dugoročne razvojne ciljeve ublažavanja siromaštva. Usledilo je do sada najobuhvatnije ispitivanje ekosistema koje su vodili glavni naučnici Svetske banke i koje su sponzorisale mnoge vlade. Glavno upozorenje istraživanja je da čovečanstvo živi na posuđenom vremenu.

Zemlja svake godine ‘pruža’ usluge i robe u vrednosti od, kako se procenjuje, više od 20 triliona eura. Reč je pitkoj vodi, čistom vazduhu i ribi. Ali, ljudske su aktivnosti oštetile oko dve trećine ekosistema koji pružaju te usluge i robe kao što su šume, močvare, estuariji i priobalna ribolovišta.

Autori izveštaja kažu kako se to što radimo najbolje može opisati kao ekonomska ludost, pa upozoravaju kako će najsiromašniji biti ti koji će prvi stradati.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio