111 godina od potonuća Titanika

Prošlo je 111. godina od njegove prve plovidbe i potonuća, a o najpoznatijem brodu ikada i dalje se priča. Iako je zub vremena, usled slane vode i velikog pritiska koji vlada na dubini od oko 4 kilometra, trebao odavno da ga izgrize, slavni brod Titanik i dalje stoji ponosno i uspravno što su potvrdili i naučnici prilikom poslednjeg zaranjanja do olupine.

Povodom predstojeće godišnjice potonuća ovog raskošnog putničkog broda ali i godišnjice izlaska čuvenog blokbastera, okeanografski institut „Woods Hole“ objavio je neke od fotografija koje su sada prvi put viđene, a koje su napravljene prilikom prve podvodne eskpedicije koja je održana 1986 godine, kada je Tinanik i otkriven. Brod je zapravo prvi put lociran 1985. godine samo pomoću sonara i skenera, okenografi nisu uspeli da naprave slike olupine jer nije bilo tehničkih mogućnosti da se fotografiše na tako velikoj dubini. Međutim, godinu dana nakon pronalaska, isti tim se jula 1986. godine vratio do Titanika sa podvodnim robotima koji su, nakon 70 godina, po prvi put ponovo osvetlili Titanik. Tada je napravljeno toliko materijala da nisu sve slike mogle da se objave, pa je deo slika, povodom proslave 25. godišnjice filma Titanik, koji je režirao Džejms Kameron, pušten juče u javnost.

Brodolom Titanika i dalje je jedna od najvećih pomorskih tragedija ikada, jer je tom prilikom, od 2200 putnika i posade, stradalo 1.500 ljudi, tog 14. aprila 1912. godine, kada je na svom prvom i jedinom putovanju, iz Sauthamptona u Britaniji prema Njujorku, Titanik udario u džinovsku santu leda i potonuo. Za to vreme, brod se smatrao kao najveće dostignuće tadašnje tehnike a da je zaista bio čudo tehnike, govori i činjenica da, nakon 111. godina, olupina Titanika i dalje postoji.

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio