Ramzesu II izdat je pasoš 3000 godina nakon njegove smrti

Ramzes II vladao je Egiptom od 1279. do 1212. pre nove ere. Na presto Egipta je došao sa 25 godina, a titulu „Ramzes Veliki“ je zasluženo poneo jer nijedan vladar Egipta pre i posle njega nije izgradio toliko veilikih građevina, spomenika i hramova. Umro je kada je imao preko 90 godina, a iza sebe je ostavio sto sinova i nebrojeno mnogo ćerki. Poređenja radi, prosečan životni vek u to vreme je bio od 30 do 40 godina.

Francuski naučnici koji su proučavali posmrtne ostatke faraona, tražili su hitno potreban tretman kako bi se sprečilo potpuno propadanje mumije, a prema francuskom pravu svako ko ulazi u zemlju, živ ili mrtav, mora da ima pasoš. Tako je egipatska vlada 1974. godine izdala važeći egipatski pasoš mumiji faraona Ramzesa II, skoro tri hiljade godina nakon njegove smrti, kako bi mogao da leti za Pariz. Zaimljivo je da su u delu gde piše profesija upisali „Kralj (preminuli)“.

Dolaskom mumije u Francusku upriličen je uz vojne počasti koje se ukazuju tuđim vladarima.

Tokom ispitivanja, „egiptolozi“ su primetili tanak vrat, a na rendgenu je otkriveno da je u vratu bio komad drveta koji je služio da zadržava glavu na mestu. Veruje se da je tokom procesa mumifikacije glava slučajno srušena od strane onih koji su vršili mumifikaciju te su je uz pomoć drveta sastavili sa vratom, jer u egipatskoj kulturi ako bilo koji deo tela „otpadne“, duša tela ne bi nastavila da postoji u „životu posle života“.

U Parizu je konstatovano i da je mumija napadnuta plesnima i preduzeti su koraci da se ovo otkloni. Utvrđeno je da je Ramzes imao povrede iz nekadašnjih ratova. Poveća rupa u donjoj čeljusti kralja, mogla je doprineti smrti faraona, iako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to bio uzrok faraonove smrti. Utvrdili su i da je u poslednjim godinama Ramzes bolovao od artritisa i da je bio pogrbljen u poslednjim godinama svoga života. Mikroskopski pregled ostataka kose faraona utvrdio je da je faraon bio riđ.

Rezultati ispitivanja su potom dopunjeni i pokazalo se da je faraon bio svetle puti i rođak sa praistorijskim stanovništvom Sredozemlja. To je bio muškarac koji je spadao u berbersko (imazigeno) stanovništvo Afrike.

 

  • https://stream.iradio.pro/proxy/lovalovaradio?mp=/stream
  • LovaLova Radio